Fastrente i Lånekassen

Lånekassen øker fastrenten

Nye satser fra 1. januar.

LÅNEKASSEN: Fra 1. januar 2019 er det nye satser for fastrente i Lånekassen. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
LÅNEKASSEN: Fra 1. januar 2019 er det nye satser for fastrente i Lånekassen. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Lånekassen opplyser i en pressemelding i dag at fastrenten øker fra og med 1. januar 2019. Da øker fastrenten til følgende nivåer:

  • 3 år: 2,472 prosent (opp 0,127 prosent).
  • 5 år: 2,804 prosent (opp 0,117 prosent).
  • 10 år: 3,309 prosent (opp 0,145 prosent).

Fra 1. januar vil den flytende renten være på 2,090 prosent.

I pressemeldingen sier Nina Schanke Funnemark, administrerende direktør i Lånekassen, at det er mange som lurer på om de skal binde renten nå, men at man selv må avgjøre om man trenger den forutsigbarheten fastrente gir, eller om man vil spekulere i om det lønner seg å binde.

– Å binde renten kan man se på som en forsikring mot økte utgifter. Det gir en forutsigbar økonomi de neste tre, fem, eller ti årene. Hvis man er i en livssituasjon der økonomisk forutsigbarhet er viktig, som for eksempel i en etableringsfase, kan det å binde renten være trygt, sier hun i pressemeldingen og legger til at over tid har flytende rente som oftest vært gunstigere enn å binde renten.

Schanke Funnemark understrerker samtidig at Lånekassen ikke oppfordrer kunne til å velge det ene aller andre alternativet.

Gir ikke anbefalinger

Satsene ble også økt i april tidligere i år. I en uttalelse til Dinside den gang, sa daglig leder i Finansportalen, Elisabeth Realfsen, at de ikke gir råd om å velge det ene eller det andre.

– Hvis enkelte forbrukere har tjent på fastrenteavtaler, er det fordi de har bundet renta på et gunstig tidspunkt. Med andre ord, har de hatt flaks, sa Realfsen den gang.

Følger markedet

Hva bestemmer studielånsrenten, lurer du kanskje på?

Fastrenten i Lånekassen er markedsstyrt og basert på basisrenten fra Finanstilsynet. Det samme gjelder den flytende renten.

Basisrentene fastsettes videre med utgangspunkt uttrekk av priser på boliglån fra Finansportalen.

Lånekassen lager ikke egne renteprognoser, eller går nærmere inn i bakgrunnen for hvorfor bankene endrer rentene sine.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer