Lånekassen

Publisert

Taper millioner på fastrente-studielån 16 jun 1999 1:10

Fastrenteordningen i Lånekassen kan komme til å koste staten opp mot 270 millioner kroner i året. Statens rentemargin har nesten smuldret bort, og fast rente er blitt en gavepakke.

Statens opprinnelige margin var på 1 prosent. Nå har utviklingen i rentemarkedet ført til at marginen er på fattige 0,3 prosent, skriver Finansavisen.

320.000 av Lånekassens 440.000 kunder har fått tilbud om fast rente på 5,6 prosent over tre år. Staten har beregnet en margin på ett prosentpoeng på statspapirer som skal dekke administrasjon og tap. Siden marginen nå er skrumpet inn til 0,3 prosentpoeng, får staten en renteinngang som er 0,7 prosent lavere en det den hadde regnet med.

Dersom alle de 320.000 som har fått tilbudet om fastrente sier ja, og marginen holder seg slik den er i dag, vil inntektstapet bli på 270 millioner kroner i året i tre år. Da har Finansavisen regnet ut fra at en gjennomsnittskunde i Lånekassen har 120.000 kroner i gjeld.

Dersom 80 prosent av de som har fått tilbud om fastrente takker ja, vil statens tap være på 216 millioner kroner i året. 80 prosent var den andelen av låntakerne som takket ja da Husbanken kom med sitt tilbud om fastrente.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.