Lavere renter

Lånene som ikke rikkes av rentekuttene

Noen lån med skyhøye renter lar seg ikke påvirke av rentekutt eller -økninger for den saks skyld. Les hvorfor.

RØRER IKKE RENTA: Kreditt- og forbrukslån er kjent for veldig høye renter, og frarådes derfor av ekspertene. Men, kan du forhandle ned disse rentene nå som styringsrenta og boliglånsrentene er rekordlave? Les svaret i saken under. Foto: Jon Olav Nesvold/NTB Scanpix.
RØRER IKKE RENTA: Kreditt- og forbrukslån er kjent for veldig høye renter, og frarådes derfor av ekspertene. Men, kan du forhandle ned disse rentene nå som styringsrenta og boliglånsrentene er rekordlave? Les svaret i saken under. Foto: Jon Olav Nesvold/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

Boliglånsrentene stuper, men hva med renta på usikret gjeld? Eller billånet du gjerne har, for den saks skyld?

Elisabeth Realfsen i Finansportalen svarer at i likhet med alle lånetyper, er renteutviklingen på billån, kreditt- og forbrukslån avhengig av tilbud og etterspørsel, samt hva forbrukerne foretar seg.

- Men, generelt er det mindre bevegelser i prisene på disse lånene enn på boliglån, både når styringsrenta øker og settes ned, sier Realfsen til Dinside.

Over sju ganger høyere rente

Styringsrenta og pengemarkedsrenta representerer bankenes «innkjøpspris» på lån. Det er imidlertid ikke nødvendigvis noen sammenheng mellom prisen som bankene låner inn til, og den de låner ut til, ifølge Realfsen.

I skrivende stund, er laveste boliglånsrente du kan få helt nede på 1,44 prosent effektiv. Til sammenligning er beste billånsrente 4,37 prosent og «laveste» forbrukslånsrente 10,80 prosent.

Det vil si at forbrukslån kan ha minst 7,5 ganger høyere rente enn boliglån.

Du kan prøve å prute

Karlin Moen i Norsk Familieøkonomi sier at konkurranse mellom bankene også spiller en viktig rolle for forbrukslån eller billån, og at du som låntaker bør sammenligne tilbudene på markedet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer