Undersøkelse

Lånene vi skammer oss mest over

Ikke overraskende topper forbrukslån lista, men er virkelig slike lån alltid så ille?

SKAMFULLT: Høy usikret gjeld er så skambelagt at vi får assosiasjoner til Bibelen. Foto: NTB
SKAMFULLT: Høy usikret gjeld er så skambelagt at vi får assosiasjoner til Bibelen. Foto: NTB Vis mer
Publisert

I en undersøkelse forskere ved OsloMet gjennomførte blant norske låntakere i 2019, viser det seg at 57 prosent av de spurte synes lån til forbruk er de mest skamfulle.

Boliglån, derimot, befinner seg i andre enden av skalaen - dette er altså den typen lån vi synes er minst skamfullt å ha. Billån og studielån havner også innenfor det vi anser som «akseptabelt».

- Jo bedre investeringer du gjør med pengene du låner, desto mer akseptable er de, oppsummerer Christian Poppe ved Forbruksforskningsinstituttet på OsloMet overfor Forskning.no.

Kreditt er mer «stuerent»

Det at forbrukslån blir sett på som skamfullt, kom ikke veldig overraskende på forskerne, men at kredittkortlån hadde høyere status enn forbrukslån, overrasket Poppe og kollegaene hans.

- Kredittkortgjeld er «stuerent» på en helt annen måte enn forbruksgjeld, sier Poppe.

RASKE PENGER: Trenger du penger med én gang, kan et privat lån være bedre enn kreditt, men pass på noe... Video: Embla Hjort-Larsen Vis mer

Hvorfor skammer vi oss så mye over forbrukslånet?

Per Einar Binder, professor i psykologi ved Universitetet i Bergen, mener vi har en tendens til å føle skam når andre ser at selvkontrollen vår brister.

- Forbrukslån er gjerne assosiert med å tilfredsstille umiddelbare lyster. Av de sju dødssyndene kan forbrukslån vekke assosiasjoner både til grådighet, begjær, fråtseri og latskap - så dette er ikke småtterier, sier Binder til Forskning.no.

- Et forbrukslån-paradoks

Dette mener han imidlertid er et paradoks og et tegn på lite kunnskap om usikret gjeld.

Forbrukslån brukes gjerne som en «sekkebetegnelse» på usikret kreditt og omtales som noe du bør unngå. Kredittkortlån har høyere status enn forbrukslån, men er faktisk mye mer risikabelt i bruk, står det i forskningsartikkelen til OsloMet.

- Kredittkortgjeld er det skumleste. Her er det gjerne snakk om små lån, men med høye renter, og vi ser at det er her betalingsproblemene kommer, sier Poppe.

- I prinsippet kan du holde deg flytende ved kun å betale minimumsbeløpet ved forfall på samtlige kredittkort du måtte ha. Da har du ikke misligholdt lånet, men du kan være i ferd med å bygge opp et problem, sier han videre.

SIKKERHET: Forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand forklarer hvorfor du bør ha en bufferkonto. Den kan komme godt med til uforutsette utgifter. Vis mer

Det er derfor Poppe mener vi står overfor et forbrukslån-paradoks. I stedet for å ta opp forbrukslån, velger mange heller et mye dyrere kredittkortlån.

Får du alvorlige gjeldsproblemer som fører til betalingsanmerkninger, kan konsekvensene bli svært inngripende - bare les her:

- Det beste usikrede låneproduktet

Forbrukslån er mindre fleksibelt enn kredittkort, siden det skal betales ned over en nærmere avtalt periode med faste avdrag og til ei avtalt rente, mens et kredittkort er lett å få tak i, brukervennlig og oppleves som trygt.

Mange i undersøkelsen mener, derimot, at forbrukslån både er dyrere og mindre kontrollerbart enn kredittkort.

- Vi står overfor et forbrukslån-paradoks. Jeg vil ikke anbefale noen å ta opp forbrukslån, men hvis du først skal ta opp usikret gjeld, er forbrukslånet det billigste og mest forutsigbare av de usikrede låneproduktene, understreker Poppe.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer