Låner deg penger via SMS

Dyre mobillån har kommet til Norge.

Forbrukerombudet frykter mange lar seg friste av SMS-lån for eksempel i ruspåvirket tilstand. Foto: Øivind Idsø
Forbrukerombudet frykter mange lar seg friste av SMS-lån for eksempel i ruspåvirket tilstand. Foto: Øivind Idsø Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I rekken av forbrukslån ser vi nå noe nytt: Forbrukslån per SMS. «Lån opp til 5.000 kroner, hurtig og enkelt!» heter det i reklamen for Folkia forbrukslån.

Du skal imidlertid være veldig lite økonomisk anlagt for å slå til på dette.

Låner du 1.000 kroner i 30 dager, koster det deg avsindige 452 kroner. Ja, du leste riktig. Det er en årlig effektiv rente på 9245 prosent.

Hos Folkia kan du maksimalt låne 5.000 kroner i 30 dager. For dette betaler du totalt 679 kroner, altså 14 prosent mer enn du lånte og en årlig effektiv rente på 371 prosent.

Hvorfor i alle dager skal du slå til på dette? Ja, vi advarer riktignok mot rentene på kredittkort og forbrukslån, men sammenlignet med Folkias lån, blir dette for småpenger å regne.

– Lån ikke mer enn du trenger

Folkia reklamerer for sine lån med argumenter som at noen ganger trenger man penger raskt til en uforutsett utgift. Situasjoner sikkert mange kan kjenne seg igjen i.

– Lån ikke mer enn du trenger er, og har alltid vært, et sentralt begrep i vår markedsføring. De kundene som har behov for større beløp, låner ikke fra Folkia. Våre lån brukes først og fremst for å takle uforutsette mindre utgifter, sier Janne Kiiha i Folkia til DinSide.

Han legger til at Folkia driver i tråd med de regler, tilsyn og rapporteringskrav som de store kommersielle bankene og at låntakerne bedømmes utfra kredittverdighet. I tillegg er Folkia helt åpne om hva det koster å låne pengene.

Forsøker å stoppe det

SMS-lån er et fenomen som Forbrukerombudet i Norge har forsøkt å motarbeide fordi de frykter konsekvensene av så lett tilgjengelige penger.

SMS-lån eller mobillån fungerer slik at du sender en SMS med et kodeord og lånebeløp til 2404 og venter på å få en bekreftelse. Beløpet knyttes til et kortnummer, og i mange tilfeller kan det gå svært liten tid før du har pengene inne på konto.

– Disse lånene er foreksempel rettet mot unge som er på byen og gjør det enkelt å fortsette å spandere champagne, har fagdirektør i Forbrukerrådet Jorge Jensen tidligere forklart til DinSide.

Derfor jobber Forbrukerombudet systematisk med å forhindre mobillån i Norge.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer