Langt billigere på svenske apoteker

Apotekprisene er faktisk så lave at «storkunder» kan spare inn alle reiseutgiftene til hele harryturen.

RIMELIG: På svært mange apotekvarer er det rundt halv pris i Sverige sammenlignet med norske priser. Foto: BERIT B. NJARGA
RIMELIG: På svært mange apotekvarer er det rundt halv pris i Sverige sammenlignet med norske priser. Foto: BERIT B. NJARGA Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

At svenskehandel kan lønne seg, er noe Dinside har kunnet vise mange eksempler på de siste årene - sist fredag da vi sjekket priser på julemat i Sverige sammenlignet med Norge.

At den siste tidens valutaendringer, som har gjort svensk og norsk krone likestilte i verdi, har nok gjort at mange funderer på om det fortsatt lønner seg å ta turen til Sverige.

Vel: Skal du innom apoteket er i hvert fall svaret ja!

Les også vår store pristest av julematvarer!

Billige reseptfrie varer

At det er rimelig å handle reseptfrie medisiner i Sverige, slo Dinside fast da vi sammenlignet priser på 10 reseptfrie medisiner i vår.

Enkelte av medisinene kostet under halv pris i Sverige, og samtlige 10 varer var dyrest i Norge.

NESTEN HALV PRIS: La Roche Posay BB Creme: 175 SEK, 209 NOK. Cetirizin: 51,50 SEK, 199 NOK. Locobase Repair: 55 SEK, 129 NOK. Foto: BERIT B. NJARGA
NESTEN HALV PRIS: La Roche Posay BB Creme: 175 SEK, 209 NOK. Cetirizin: 51,50 SEK, 199 NOK. Locobase Repair: 55 SEK, 129 NOK. Foto: BERIT B. NJARGA Vis mer


Og at det fortsatt lønner seg å handle både reseptfrie medisiner og andre apotekvarer, fikk vi bekreftet da vi var i Sverige denne uken.

På følgende tre produkter; Locobase Repair 30 g, La Roche-Posay BB Cream og Cetirizin, 30 pk, sparte vi hele 255,50 kroner, sammenlignet med norske priser!

Altså lønner det seg også å sjekke priser på kremer, salver og diverse kosmetikk om du legger turen innom apoteket i Sverige.

Prissammenligningen på de tre varene er hentet fra Apotek Hjärtat på Nordbysenteret i Sverige, og Vitus Apotek på Oslo Sentralstasjon. Cetirizin er sammenlignet med Zyrtec, som har samme virkestoff, da de ikke fører Cetirizin reseptfritt.

Bruk norsk resept i Sverige

Skal du ha medisiner på resept, kan du ta med din norske resept til et svensk apotek. En resept utstedt i et EU- eller EØS-land, kan nemlig brukes i hele EU, ifølge europa.eu. Du skal dessuten kunne be legen din om en såkalt grenseoverskridende resept, som skal hjelpe apotekeren med å forstå resepten, legemiddelets innhold eller doseringen bedre.

Men vær obs på at legemidler som finnes i Norge, ikke alltid finnes i Sverige, eller at de heter noe annet. Og det lønner seg å sjekke om det faktisk er billigere i Sverige enn i Norge.

Ifølge helseøkonom Erik Magnus Sæther i det samfunnsøkonomiske analyseselskapet Oslo Economics, er det i hovedsak de byttbare medisinene som er billigere i Norge, skrev NRK i 2013.

Her kan du sjekke priser på legemidler i Norge og legemidler i Sverige.

LES OGSÅ: Enklere med e-resept

Om priser på reseptbelagte medisiner

For legemidler på trinnpris betaler pasient 38 prosent av trinnprisen på blåresept. Pasienter som ikke bytter til rimeligere medisin når apoteket tilbyr det, må selv betale mellomlegget mellom trinnpris og maksimalpris. Dersom legen reserverer mot bytte på blå resept, betaler Folketrygden mellomlegget.

Legemidler på hvit resept kan selges til maksimal utsalgspris for apotek. Hvis legemidlet er på trinnpris får man tilbud fra apotekene om å bytte til rimeligere medisin, da betaler man trinnprisen.

De fastsatte prisene er den maksimale prisen apotekene kan ta, de kan selge til lavere pris hvis de ønsker det.

Kilde: Legemiddelverket


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer