Late barn blir fortere syke

Barn som trener reduserer sjansene for å bli syke som voksne. De late barna øker risikoen for å få kronisk tretthet.

Publisert
Sist oppdatert

Sport og andre fysiske aktiviteter i barndommen reduserer risikoen for å få kronisk tretthetssyndrom senere i livet. Syndromet vil i følge eksperter bli vanligere blant stillesittende ungdom.

Bør treneMens forskere tidligere har trodd at det var større risiko for å få syndromet dersom man trente mye, har de nå funnet ut at det er motsatt. Det er de lateste barna som har størst risiko.

Russell Viner, som ledet undersøkelsen, mener dette er en god grunn for å promotere trening og minske latskap blant de unge.

Viner og hans kolleger brukte over 16.500 babyer født i 1970 i undersøkelsen, og studerte hvordan deres helse utviklet seg til de ble 30 år gamle. 93 av dem hadde hatt kronisk tretthetssyndrom i løpet av livet, og 48 av trettiåringene hadde syndromet for øyeblikket. Forskerne fant en trend i at de som hadde minst aktivitet som barn, fikk økt risiko for syndromet.

Flest kvinnerBarn som trente mye, hadde en lavere risiko for syndromet enn andre. Kvinner fra høyere sosiale klasser hadde den største risikoen.

Symptomene ligner influensa, men i motsetning til influensa fortsetter plagene i seks måneder og lengre. Det er oftere kvinner enn menn som får det, og syndromet gjør at du blir for trøtt og sliten til å gjøre normale aktiviteter. Man har fremdeles ingen kur mot syndromet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer