Later han som, tro...?

Er junior virkelig syk, eller vil han bare være hjemme?

Det er ikke bestandig lett å vite om barnet virkelig er sykt, eller om det bare har lyst til å være hjemme...  Foto: colourbox.com
Det er ikke bestandig lett å vite om barnet virkelig er sykt, eller om det bare har lyst til å være hjemme... Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er tidlig morgen, og du er i gang med å forberede en ny dag. Matpakker skal smøres, og minstemann skal i barnehagen. Men når du prøver å få ham opp av senga ynker han seg, og sier han ikke føler seg bra.

Du kjenner på ham, og han er ikke spesielt varm, så feber er utelukket. Når du spør får du ingen tydelige svar på om han har vondt, eller hvor han i så fall har det.

Du tar deg selv i å lure på om han virkelig føler seg dårlig, om han er trøtt, eller om han bare har mer lyst til å være hjemme? Så skal du trumfe igjennom, og bringe ham til barnehagen, eller skal du la det stå til og holde ham hjemme?

Les også: Stemples som juksere

- Ta barnet på alvor

Har han feber, eller er det noe annet som plager ham? Foto: colourbox.com
Har han feber, eller er det noe annet som plager ham? Foto: colourbox.com Vis mer

Ifølge en rekke amerikanske leger som deler sine råd med leserne på ABC News, har vi flere åpenbare, klare grunner for å holde barnet hjemme.

Dersom barnet eksempelvis har feber, kaster opp eller har diaré, gir tydelig uttrykk for smerter eller hoster kraftig har det ingen ting verken i barnehagen eller på skolen å gjøre.

- Som regel kjenner foreldre barna sine så godt at de umiddelbart vil se om det er noe som plager sine håpefulle, sier Dr. Tanya Remer Altmann, barnelege ved Medical Group i Westlake, California, og forfatter av boken "Mommy Calls".

Boken tar opp en rekke av de mest typiske problemstillingene foreldre blir stilt overfor.

- Enkelte ganger kan barn imidlertid vise symptomer som vi ikke kan gjøre rede for. Men det er ikke dermed sagt at barnet ikke har smerter eller føler ubehag, det kan være at det kommer av mindre åpenbare årsaker, sier Dr. Gary Freed, leder av barneavdelingen ved the University of Michigan.

Noen ganger kan symptomene ifølge Freed skyldes angst, depresjon eller andre psykiske plager. Han presiserer at det uansett er viktig å ta barnet på alvor når det gir uttrykk for smerter eller ubehag.

Les også: Slik takler du skrikerungen

- Følg legens anbefalinger

Ifølge Altmann er det ikke nødvendigvis grunn til å oppsøke lege selv om du holder barnet hjemme fra skolen eller barnehagen.

Gi barnet masse omsorg, men unngå å skjemme bort med gaver og andre ting mens det er sykt, råder eksperter.  Foto: colourbox.com
Gi barnet masse omsorg, men unngå å skjemme bort med gaver og andre ting mens det er sykt, råder eksperter. Foto: colourbox.com Vis mer

Men dersom barnet skulle få feber som varer over flere dager, eller gir uttrykk for at det har smerter over lang tid, er det grunn til å ringe legen.

- Så lenge man passer på at barnet får rikelig med væske, og det ikke er tegn til forverring , er det tilstrekkelig at du holder det hjemme under oppsyn. Men ser du tegn til forverring bør du kontakte lege, sier hun.

Dr. Jon Abramson sitter som styreleder ved barneavdelingen på Brenner Children's Hospital ved Wake Forest University Baptist Medical Center.

Han påpeker at hensynet til barnets daglige omgivelser, det være seg skole eller barnehage, må tas med i vurderingen når man skal ta en avgjørelse om hvorvidt barnet skal holdes hjemme en ekstra dag eller ikke.

- Du ville ikke like at noen andre kom hjem til deg og smittet barnet ditt, sier han.

Abramson understreker at det er viktig å følge legens anbefalinger når det gjelder antall dager man holder barnet hjemme, før man "friskmelder" det.

Les også: Slik lurer vi barna

- Barnet kan manipulere

Barnelegen har vært borte i tilfeller der barn bevisst har lurt foreldrene til å tro at de er syke, ved for eksempel å manipulere febermåleren.

- Jeg husker spesielt en hendelse for noen år tilbake, der et barn hadde hoppet ut av sengen og holdt febermåleren under rennende varmt vann så snart foreldrene var ute av rommet, forteller han.

Han legger til at foreldre må bevisstgjøre seg om hvor smarte og utspekulerte barna deres kan være. Et annet tegn han oppfordrer foreldre til å være obs på, er om barnet plutselig blir i mye bedre form i det øyeblikket de får vite at de kan få være hjemme fra skolen eller barnehagen.

Abramson vil også råde foreldre til å unngå å gi barnet gaver når det er sykt. Det vil ifølge barnelegen kunne virke mot sin hensikt.

- Det kan fort gjøre det mer attraktivt å være hjemme. Du skal selvfølgelig gi barnet omsorg og pleie, men unngå gaver, for mye TV-titting og morsomme aktiviteter. Forklar heller barnet at dere skal finne på noe gøy sammen så snart han eller hun er blitt frisk, sier han.

Les også: Kjøper barna ut av helsekøen


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer