Hittil er bidraget kun foreløpig fastsatt. Dersom den som skal betale barnebidrag har dårlig økonomi kan bidraget falle bort eller bli redusert.
Bidragsevnen kommer man frem til ved å ta utgangspunkt i den bidragspliktiges inntekt og deretter trekke fra:
- Skatt og trygdeavgift
- Dekning av basisutgifter som boutgifter osv (fast sats)
- Eventuelt 50 prosent av underholdskostnaden til egne barn i egen husstand
Hvor grensen for manglende bidragsevne går - er vist i tabellen
Merk: Hvis bidragspliktige har nye barn i egen husstand, blir inntektsgrensen for når vedkommende har bidragsevne høyere.
Enkelte har også spurt oss hvorfor det ikke er satt et minstebidrag: Vi har derfor sakset hovedbegrunnelsen fra Ot.prp nr 43.
"Det viktigste argumentet mot et minstebidrag er at det undergraver bidragsevne-prinsippet ved kostnadsmodellen. Et minstebidrag vil føre til at det i mange tilfeller vil oppstå uinndrivelig gjeld for de bidragspliktige som varig er uten bidragsevne.
Barnet vil uansett sjelden få glede av et minstebidrag fordi bidraget ikke kan innkreves, ettersom den bidragspliktige har rett til å beholde midler til eget livsopphold.
Bidragsmottaker vil dessuten ha mulighet til å be om endring av bidraget dersom bidragspliktiges bidragsevne bedres. Bidragspliktige som etter hvert får bidragsevne kan begynne å betale bidrag uten å slite med gammel gjeld.
Barna vil også være sikret et minimumsbidrag gjennom forskotteringsordningen. "