Lav bidragsevne

Du skal ikke betale så mye bidrag at du ikke kan forsørge det selv. De nye reglene forkorter bidragene mot en grense for bidragsyterens betalingsevne.

Publisert
Sist oppdatert

Hittil er bidraget kun foreløpig fastsatt. Dersom den som skal betale barnebidrag har dårlig økonomi kan bidraget falle bort eller bli redusert.

Bidragsevnen kommer man frem til ved å ta utgangspunkt i den bidragspliktiges inntekt og deretter trekke fra:Skatt og trygdeavgift Dekning av basisutgifter som boutgifter osv (fast sats) Eventuelt 50 prosent av underholdskostnaden til egne barn i egen husstand

Hvor grensen for manglende bidragsevne går - er vist i tabellen

Merk: Hvis bidragspliktige har nye barn i egen husstand, blir inntektsgrensen for når vedkommende har bidragsevne høyere.

Enkelte har også spurt oss hvorfor det ikke er satt et minstebidrag: Vi har derfor sakset hovedbegrunnelsen fra Ot.prp nr 43.

"Det viktigste argumentet mot et minstebidrag er at det undergraver bidragsevne-prinsippet ved kostnadsmodellen. Et minstebidrag vil føre til at det i mange tilfeller vil oppstå uinndrivelig gjeld for de bidragspliktige som varig er uten bidragsevne.

Barnet vil uansett sjelden få glede av et minstebidrag fordi bidraget ikke kan innkreves, ettersom den bidragspliktige har rett til å beholde midler til eget livsopphold.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer