Lav rente i to - tre år til

Orakelet har talt - Statistisk sentralbyrå (SSB) mener den lave renta sannsynligvis vil vare ut hele 2006.

Publisert
Sist oppdatert

Stor er spenningen blant norske analysemiljøer når landets fremste økonommiljø i Statistisk sentralbyrås forskningsavdeling hvert kvartal legger fram rapporten "Konjunkturtendensene i Norge og utlandet". Og i går var intet unntak - særlig her på huset, hvor vi siden juni i fjor har kartlagt hvordan forventningene til rentenivået om et par år gradvis har sunket.

Stadig lykkeligere gjeldsslaver

Så sent som i juni i fjor, trodde det samme miljøet at vi til neste år ville se en pengemarkedsrente på 5-tallet, noe som ville ha gitt priser på utlån fra bankene nærmere syv prosent - et nivå vi var vant til på den tiden. Siden den gangen har forventet tre - måneders pengemarkedsrente blitt halvert. Lykkelig er alle gjeldsbelastede nå, som kan leve i troen på utlånsrenter på fire-tallet.

Vår enkle lille tabell viser faktisk hvor flyktige prognoser kan være, selv når de lages av miljøer som er fullstappet av ressurser og historie. Det er neppe en sjel i forskningsavdelingen som vil hevde at de er ufeilbarlige. Likevel er det grunn til å minne oss selv, forbrukerne, om at der er veldig vanskelig å spå, særlig om fremtiden.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer