Lav rente ikke regnefeil

Med overskriften "Ingen regnefeil i KPI", forsvarer Statistisk sentralbyrå med nebb og klør hvordan prisstigningen måles.- Andre målemetoder er mye verre, sier forsker.

Publisert
Sist oppdatert

- Det er ingen feil med konsumprisindeksen (KPI). Derfor har ikke Statistisk sentralbyrå noen planer om å endre måten denne indeksen blir beregnet på, tordnet administrerende direktør Øystein Olsen i en pressemelding sist fredag.

Meldingen var en reaksjon på et oppslag i Aftenposten, hvor det ble reist tvil om hvor god informasjon om prisstigningen Norges Bank får som grunnlag for sine beslutninger om renta. Under overskriften "Regnefeil ga lav rente", kunne vi lese om et forskningsarbeid som konkluderer med at veksten i boligprisene ikke fanges opp når Statistisk sentralbyrå (SSB) måler prisveksten.

Slik måles prisveksten

Andelen av husholdningenes konsum som går til bolig (elektrisitet og brensel holdt utenom), anslås til omtrent 21 prosent når SSB måler utviklingen i konsumprisene.

Vektene i konsumprisindeksen er beskrevet på SSBs hjemmeside her.

Statistisk sentralbyrå anslår at 23 prosent av husholdningene i Norge leier boligen de bor i. Utviklingen i husleiene måles direkte, hos et representativt utvalg på 1300 husholdninger hver måned.

Bokostnadene hos de resterende 77 prosent, selveierne, måles indirekte, etter det mange økonomer vil kjenne som alternativkost. Målemetoden som brukes kalles "leieekvivalensprinsippet" blant fagfolkene. SSB anslår etter beste evne hvor mye husholdningene måtte ha betalt for å leie en tilsvarende bolig, eller sagt på en annen måte: Hvor store inntekter husholdningen går glipp av ved å bo i boligen i stedet for å leie den ut.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer