Lave priser - no problem

Kjerneinflasjonen er fortsatt for lav til at Norges Bank kan være tilfreds med situasjonen. Men at importvarer synker i pris er ikke et problem, men et fenomen vi må venne oss til, mener økonomiprofessor ved NHH.

Publisert
Sist oppdatert

I går meldte Statistisk sentralbyrå (SSB) at tolvmånedersveksten i KPI-JAE (Konsumprisindeksen justert for avgiftsendringer og uten energivarer) ble målt til 0,5 prosent i september, altså 2,0 prosentpoeng under Norges Banks inflasjonsmål. I følge SSB skyldes dette i all hovedsak prisutviklingen på klær og skotøy, som nå ligger 3,6 prosent under fjorårets nivå. Prisene på flyreiser ligger 13,6 prosent lavere enn på samme tid i fjor. Prisene på audiovisuelt utstyr har også vist en nedgang de siste tolv månedene med 5,9 prosent.

Bør pasienten utskrives?

Det kan virke som et paradoks at lavere priser på importerte forbruksvarer som klær, sko og TVer skal være til noe hodebry overhodet, all den stund økonomien vår tilsynelatende er sunn og frisk. Arbeidsledigheten er på drøye 4 prosent og for nedadgående, i følge SSBs siste konjunkturrapport. Lønnsveksten er det heller ikke noe å si på: Fra i fjor til i år lyder prognosene på 4 prosent.

Likevel medfører inflasjonsmålet at sentralbanken må vurdere å sette rentenivået ytterligere ned når prisstigningen er lav.

Feil medisin

- Jeg mener at det ville være feil medisin å senke rentenivået nå som følge av den lave prisstigningen vi ser nå, sier økonomiprofessor Guttorm Schjelderup ved Norges Handelshøyskole til DinSide.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer