Dette bruker vi penger på

Lavere bilsalg dempet oppgangen i varekonsumet

Husholdningenes varekonsum økte med 0,3 prosent fra desember i fjor til januar i år. Nedgang i bilkjøp bidro til å dempe oppgangen.

BILSALGET DEMPER VAREKONSUMET: Vi brukte mer penger på mye i januar, men ettersom bilsalget gikk ned, demper dette det totale varekonsumet. Men ja, vi brukte mer på både møbler og klær og sko - og mat- og drikkevarer og brensel. Foto: NTB scanpix
BILSALGET DEMPER VAREKONSUMET: Vi brukte mer penger på mye i januar, men ettersom bilsalget gikk ned, demper dette det totale varekonsumet. Men ja, vi brukte mer på både møbler og klær og sko - og mat- og drikkevarer og brensel. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert

Kjøp av andre varer, deriblant møbler og klær og sko, økte 2 prosent og bidro til å trekke opp varekonsumindeksen 0,9 prosentpoeng, viser nye tall fra varekonsumindeksen til Statistisk sentralbyrå.

Konsumet av mat- og drikkevarer økte 0,7 prosent, mens elektrisitet og brensel hadde en vekst på 0,3 prosent sammenliknet med måneden før.

Kjøp av biler og drivstoff gikk ned 5,1 prosent i januar etter sterk vekst måneden før.

Dinside har tidligere skrevet om det fallende bilsalget i januar, som er det svakeste siden finanskrisen. Bilbransjen mener det sviktende salget er et resultat av oppdemmet etterspørsel - altså framtidige nybilkunder og kunder som allerede har bestilling inne, som sitter på gjerdet og venter på biler som skal komme.

Dette bruker vi penger på

Tallene viser et relativt svakt vareforbruk de tre siste månedene. Samlet sett falt varekonsumet med 0,3 prosent sammenliknet med de tre foregående månedene (august – oktober).

Det må understrekes at det er en viss usikkerhet knyttet til utviklingen i varekonsumet.

Dette skyldes at informasjon om netthandel fra utlandet foreløpig er mangelfull. De første anslagene på utviklingen i varekonsumet baserer seg derfor på utviklingen i innenlandsk detaljomsetning.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer