Pris på fastrentelån

Lavere fastrente enn flytende!

Flere banker har satt ned fastrentene sine, og mange tilbyr nå lavere fastrente enn flytende. Men du bør likevel tenke deg om før du binder renta.

RENTESJEKK: Dersom du har boliglån er det lurt å følge med på hvilken rente du har og hvilke andre tilbud du kan få fra andre banker. Foto: Panther Media.
RENTESJEKK: Dersom du har boliglån er det lurt å følge med på hvilken rente du har og hvilke andre tilbud du kan få fra andre banker. Foto: Panther Media. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Norges Bank har bestluttet å holde styringsrenta uendret i august, i motsetning til sist.

Sentralbanksjefen har imidlertid varslet ytterligere renteøkninger i år, men ser vi utenfor landegrensene, har renten på å låne penger til stater falt kraftig, også i Norge, hvor den er på 1,14 prosent, som er lavere enn dagens styringsrente.

Rentefallet gjenspeiles også i norske fastrenter. De siste par ukene har 12 banker satt ned sine fastrenter, ifølge tall fra Finansportalen. I flere banker er det dermed billigere å låne penger til en fast rente enn å ha flytende rente på boliglånet akkurat nå, skriver NRK.

- Det som er spesielt nå er at man kan binde boliglånsrenta i ti år ned mot tre prosent. Det er spesielt lavt. Det tilsvarer en middels konkurransedyktig flytende rente, sier Elisabeth Realfsen i Finansportalen til rikskringkasteren.

Fastrente kan svare seg for de eldre

Dinside har sjekket prisene på fastrente, slik at du kan se hvor det er billigst å binde renta.

Dersom du er 30 år og har et lån på to millioner kroner, kan du få fastrente på 2,58 prosent i KLP Banken hvis du binder renta i tre år.

Til sammenligning er beste flytende rente for samme lånekunde 2,39 prosent, ifølge Finansportalen.

TOPP TI FOR 30-ÅRINGEN: Her er de beste fastrentelånene til en person på 30 år. De kan dog ikke konkurrere med alle lånene med flytende rente. Foto: skjermdump.
TOPP TI FOR 30-ÅRINGEN: Her er de beste fastrentelånene til en person på 30 år. De kan dog ikke konkurrere med alle lånene med flytende rente. Foto: skjermdump. Vis mer

Grunnen til at fastrenten ikke er lavere enn flytende rente for en person på 30 år, er fordi denne aldersgruppen kvalifiserer til å få boliglån for unge, som ofte har gunstig rente.

Ser vi på fastrentetilbudene til en 40-åring med fire millioner i boliglån, derimot, ser vi at beste fastrente er 2,55 prosent i KLP Banken for tre års bindingstid, mot beste flytende rente på 2,68 prosent i Landkreditt Bank. Det er en differanse på 0,13 prosentpoeng.

TOPP TI FOR 40-ÅRINGEN: De beste fastrentetilbudene til en person på 40 år er lavere enn det vedkommende kan få i flytende rente. Foto: skjermdump.
TOPP TI FOR 40-ÅRINGEN: De beste fastrentetilbudene til en person på 40 år er lavere enn det vedkommende kan få i flytende rente. Foto: skjermdump. Vis mer

Prisene er hentet inn 15 august 2019.

- Sjeldent

Anders Hvoslef-Eide, kredittsjef i KLP Banken, husker ikke å ha opplevd at fastrenten er lavere enn flytende rente. Det er veldig sjeldent, ifølge ham.

Selv om banken tilbyr lån med fast rente i tre år til en rente som ligger under den flytende, vil Hvoslef-Eide likevel ikke anbefale noen å binde boliglånsrenta.

- Historisk har man ikke tjent på å ha fastrente på boliglånet. Mange av våre kunder har hatt fastrentelån tidligere, men har vært glad for å komme ut av dem, sier kredittsjefen til NRK.

Han forteller videre at etterspørselen etter fastrentelån har vært økende de siste ukene.

Fem fakta før du binder renta

Det er imidlertid noen ting du bør vite før du binder renten, oppsummert i fem punkter:

  1. Hver gang vi sjekker fastrentelån og snakker med ekspertene om dette, påpekes det at det kun er én eneste god grunn til å binde renten, nemlig at økonomien din virkelig ikke vil tåle en renteoppgang, for du vil mest sannsynlig betale mer med fastrente i forhold til flytende rente.
  2. Før du velger fastrentelån, bør du sjekke om du har den laveste flytende renten du kan få, for eksempel via Finansportalen.no, og ta en prat med banken din for å prøve å prute ned renten. Hvis det ikke går, er det bare å bytte bank.
  3. Det er også sånn at du ikke må binde renten på hele lånet ditt, du kan gjøre det på deler av lånet ditt også.
  4. Du kan avslutte fastrenteavtalen før den er ferdig, men da kan banken kreve erstatning for eventuelt tap de får av at du ikke er deres lånekunde lenger, såkalt overkurs.
  5. Det kan gå andre veien også, at du mottar underkurs. Det skjer når renten på nye fastrentelån i banken er høyere enn renten du har avtalt på ditt fastrentelån i banken. Da vil lånet ditt ha ugunstige betingelser for banken, og de vil tjene på at du innfrir fastrentelånet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer