Inkasso

Lavere inkassogjeld, men frykter mørketall

Fallet i samlet inkassogjeld vitner ikke nødvendigvis om bedre betalingsevne.

UBETALTE REGNINGER: Tall fra Finanstilsynet viser at inkassogjelda er to milliarder lavere enn i fjor, men samtidig frykter bransjen at det er stille før inkassostormen. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke.
UBETALTE REGNINGER: Tall fra Finanstilsynet viser at inkassogjelda er to milliarder lavere enn i fjor, men samtidig frykter bransjen at det er stille før inkassostormen. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ved utgangen av april var den totale inkassogjelda til nordmenn på 112 milliarder kroner, noe som er to milliarder lavere enn ved utgangen av fjoråret. Men samtidig har gjelda som er eldre enn 18 måneder økt med nesten 12 prosent, ifølge tall fra Finanstilsynet.

Daglig leder Geir Gridland hos Inkassopartner mener imidlertid at tallene egentlig er mye verre. Han påpeker han at den totale inkassogjelda vil være betydelig høyere om to måneder, og trekker videre fram gjeld eldre enn 18 måneder som et tydelig faresignal.

- Saker som er eldre enn 18 måneder, er gjerne saker som har vært oppe i retten, og de er ofte de verste sakene, fordi det er den gjelda som er den vanskeligste å inndrive. De aller fleste andre inkassosaker løses i løpet av få uker, sier han til NRK.

Ikke bedre betalingsevne

Det er ikke første gang inkassoselskap advarer mot mørketall i statistikken:

Lindorffs tall viste nemlig en generell nedgang i inkassosaker i årets første kvartal, noe som er en fortsettelse av inkassoutviklingen under hele pandemien.

Dette er derimot ikke et tegn på at betalingsevnen til forbrukerne er bedre, men snarere at kreditorene er mer tilbakeholdne med å sende saker til inkasso, samt betalingsutsettelser på lån og et generelt lavere forbruk i befolkningen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer