Inkasso

Lavere inkassogjeld, men frykter mørketall

Fallet i samlet inkassogjeld vitner ikke nødvendigvis om bedre betalingsevne.

UBETALTE REGNINGER: Tall fra Finanstilsynet viser at inkassogjelda er to milliarder lavere enn i fjor, men samtidig frykter bransjen at det er stille før inkassostormen. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke.
UBETALTE REGNINGER: Tall fra Finanstilsynet viser at inkassogjelda er to milliarder lavere enn i fjor, men samtidig frykter bransjen at det er stille før inkassostormen. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ved utgangen av april var den totale inkassogjelda til nordmenn på 112 milliarder kroner, noe som er to milliarder lavere enn ved utgangen av fjoråret. Men samtidig har gjelda som er eldre enn 18 måneder økt med nesten 12 prosent, ifølge tall fra Finanstilsynet.

Daglig leder Geir Gridland hos Inkassopartner mener imidlertid at tallene egentlig er mye verre. Han påpeker han at den totale inkassogjelda vil være betydelig høyere om to måneder, og trekker videre fram gjeld eldre enn 18 måneder som et tydelig faresignal.

- Saker som er eldre enn 18 måneder, er gjerne saker som har vært oppe i retten, og de er ofte de verste sakene, fordi det er den gjelda som er den vanskeligste å inndrive. De aller fleste andre inkassosaker løses i løpet av få uker, sier han til NRK.

Ikke bedre betalingsevne

Det er ikke første gang inkassoselskap advarer mot mørketall i statistikken:

Lindorffs tall viste nemlig en generell nedgang i inkassosaker i årets første kvartal, noe som er en fortsettelse av inkassoutviklingen under hele pandemien.

Dette er derimot ikke et tegn på at betalingsevnen til forbrukerne er bedre, men snarere at kreditorene er mer tilbakeholdne med å sende saker til inkasso, samt betalingsutsettelser på lån og et generelt lavere forbruk i befolkningen.

PRIVATLÅN: Er du i ei pengeknipe, kan et privat lån være en bedre løsning enn kreditt, men kun hvis du tar forholdsregler... Video: Embla Hjort-Larsen. Foto: Nordea og John Trygve Tollefsen. Vis mer

Venter inkassoskred etter pandemien

Så, er det sannsynlig at vi vil se et «skred» av inkassosaker når de pandemirelaterte betalingsutsettelsene oppheves og kreditorene igjen begynner å sende ubetalte regninger til inkasso?

- Vi forventer en økning i både inkassosaker og konkurser når de ekstraordinære pandemitiltakene opphører, svarte gjeldsøkonom Trasti overfor Dinside tidligere i år, og fortsatte:

- Det er vanskelig å anslå nøyaktig når vi vil se økningen i mislighold. Dette vil avhenge av når kreditorenes adferd normaliseres og de statlige støttetiltakene opphører, som igjen er avhengig av smitteutviklingen.

Når lettelsene skjer, vil regningene som både privatpersoner og bedrifter har utsatt å betale, måtte gjøres opp. Mange har fått lavere inntekter under pandemien, og budsjettene vil ikke gå opp for alle.

Klarer ikke å betale småregninger

En annen tendens inkassobyråene har sett, er at regningene som går til inkasso nå, er annerledes enn tidligere.

- Til tross for kompensasjon for lavtlønnede og forlengede permitteringsordninger, ser vi at flere har fått vesentlig dårligere råd under pandemien, sa administrerende direktør Siv Hjellegjerde Martinsen i Lindorff nylig til Dinside.

Dette viser seg gjennom en klar økning i husholdninger som ikke klarer å betale regelmessige utgifter som normalt prioriteres høyt, for eksempel mobil- og strømregninger, noe som er en bekymringsfull utvikling, ifølge henne.

Nå er det altså mer mislighold av regelmessige utgifter og mindre mislighold av større lån, noe som tyder på at inkassogjelda skyves mer over på husholdningene med lavere inntekt.

GJELDFRI: Appen vil gjøre det enklere for deg å betale gjelda. Video: Dreams. Vis mer

Kan du ikke betale?

Det kan være tungt, og litt flaut, å innrømme at du har økonomiske problemer.

Rådet fra Virke Inkasso er likevel å ta kontakt med inkassoselskapet så tidlig som mulig og forklare situasjonen. Rådgiverne i inkassoselskapet vil hjelpe deg så godt de kan og se om det finnes en god løsning for begge parter, sier Virke-leder Aleksander Holand Nordahl til Dinside.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer