Lavere kolesterol med naturmiddel

Det finnes både godt og dårlig kolesterol, og mange nordmenn sliter med et for høyt nivå av det dårlige kolesterolet. I Østen har de gjennom to årtusener brukt naturmedisin i behandlingen

Publisert
Sist oppdatert

I dag går omtrent 250.000 nordmenn på kolesterolsenkende medisiner, eller statiner. Noen av disse opplever bivirkninger som hukommelsessvikt, muskelsmerter, søvnproblemer, energimangel og luft i magen. Rød gjæret ris er et naturmiddel som både kjemisk og i virkemåte ligner på statiner, og som kan brukes av de som ikke tåler syntetiske statiner.

I Kina kan bruken av rød gjæret ris som naturmedisin spores tilbake over 2000 år. Produktet fremstilles via en gjæringsprosess fra en soppart på hvit ris, og inneholder stoffet mevinolin som virker ved å hemme et enzym i leveren og derved redusere produksjonen av kolesterol.

Godt og dårlig kolesterol

Kolesterolet i blodet er bundet til små partikler som kalles for lipoproteiner. Det meste av kolesterolet er bundet til LDL (low density lipoprotein), og kalles detdårlige kolesterolet fordi det kan avleires i åreveggene og fører til at årene tettes igjen. Jo høyere konsentrasjon av LDL, jo høyere risiko for hjerteinfarkt.

Noe kolesterol er imidlertid bundet til HDL (high density lipoprotein), og kalles det gode kolesterolet, fordi det fraktes vekk fra blodårene. Jo høyere konsentrasjon av HDL, jo mindre er risikoen for å få hjerteinfarkt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer