Lavere skatt med skatteklasse 2

Spesielt viktig å sjekke hvis du har en ektefelle med lav inntekt.

NYGIFT? Giftet du deg etter 1. november i 2013, kan det være lurt å ta kontakt med Skatteetaten for å bli lignet sammen med ektefellen din. Foto: ALL OVER PRESS
NYGIFT? Giftet du deg etter 1. november i 2013, kan det være lurt å ta kontakt med Skatteetaten for å bli lignet sammen med ektefellen din. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Skattesystemet består av to skatteklasser for personlige skattytere: Skatteklasse 1 og skatteklasse 2.

Skatteklassen har betydning for hvor mye skatt du betaler.

Les også: 350.000 nordmenn bør sjekke dette fradraget

Egne regler for ektefeller

Alle som er gift får i utgangspunktet sin skatt beregnet samlet. Det betyr for eksempel at det ikke spiller noen rolle hvem av ektefellene som har gjeldsrentene registrert på seg.

For samboere er dette imidlertid svært viktig å sjekke selv.

Skatteklasse 2 er aktuell dersom en av ektefelle har svært lav eller ingen inntekt. I skatteklasse 2 får man nemlig høyere personfradrag enn i skatteklasse 1.

- Personfradraget ved beregning av skatt av alminnelig inntekt er for 2014 48.800 kr i klasse 1 og 72.000 kr i klasse 2, opplyser Anne Kirkhusmo i Skattetaten til Dinside.

Når den ene ektefellen ikke får utnyttet sitt eget personfradrag fullt ut på grunn av lav inntekt, kan dermed den andre ektefellen kan få inntil 23.200 kroner mer i fradrag i skatteklasse 2.

Slik sjekker du

Når du åpner selvangivelsen (pdf-versjonen) i altinn, vil du få opp den tradisjonelle selvangivelsen du er kjent med i papirformat.

Øverst i høyre hjørne på den første siden, fremkommer det hvilken skatteklasse du tilhører.

Er du gift, skal personnummeret til den du er gift med også være oppgitt her. Ettersom gifte kan spare skatt på felles ligning, er det særlig lurt for nygifte å sjekke at informasjon om den lykkelige begivenheten også er registrert hos Skatteetaten.

I 2013 ble skatteklasse 2 fjernet for enslige forsørgere, og erstattet med et særfradrag. Flere partier har foreslått å fjerne skatteklasse to også for ektepar, men så langt har ikke forslaget fått flertall på Stortinget.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer