Konsumprisindeksen (KPI)

Lavere strøm- og matpriser

SSB melder om det største KPI-fallet for mars på 18 år. Dette ble billigere og dyrere årets første vårmåned.

LATSKAPENS MATTABBE: Ferdig skivet, hakket, revet, kokt eller pisket kan være både smart og kjekt i noen tilfeller, men det koster å ikke gjøre jobben selv. Vi viser deg prisforskjellen. Video: Kristin Sørdal. Vis mer
Publisert

Fra februar til mars 2021 falt konsumprisindeksen (KPI) med 0,3 prosent, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB).

- Dette er den største nedgangen målt i en mars-måned siden 2003 sier førstekonsulent Trym Kristian Økland i statistikkbyrået.

Hva er KPI?

Konsumprisindeksen (KPI) beskriver utviklingen i priser for varer og tjenester etterspurt av private husholdninger bosatt i Norge. Endring i KPI er et vanlig mål for inflasjon, mens KPI justert for avgiftsendringer og uten energivarer (KPI-JAE) er et mål for underliggende utvikling i konsumprisene.

Dette ble billigere og dyrere i mars

Det var særlig prisutviklingen på strøm og matvarer som bidro til KPI-nedgangen i forrige måned:

  • Prisene på elektrisitet, inkludert nettleie, falt 9,8 prosent.
  • Matvareprisene viste en nedgang på 0,8 prosent i mars, blant annet som følge av tilbud på typiske påskevarer.

Nedgangen i KPI ble imidlertid dempet av prisoppgang på klær og skotøy, i tillegg til møbler og annet interiør:

  • Prisen på klær og sko steg med 2,5 prosent etter vintersalget.
  • For møbler, innrednings- og dekorasjonsartikler ser vi en prisøkning på 4,5 prosent i mars - hvilket betyr fortsatt oppgangen fra salget i januar.

Forventer ytterligere matprisfall

Handelsorganisasjonen Virke venter at prisene på mat og drikke vil fortsette å gå ned. Prisene på mat og alkoholfrie drikkevarer følger et fast mønster i løpet av året, med prisnedgang i typiske tilbudsperioder som jul, påske og skolestart, står det i en pressemelding.

- I tillegg ser vi effekten av avgiftsnedsettelsen på typiske «lokkevarer» for grensehandel. Ifølge SSBs tall har eksempelvis prisen på snus sunket med 13,1 prosent i løpet av de siste tolv månedene, sier direktør Ingvill Størksen i Virke Dagligvare.

- Avgiftsnedsettelsene er et viktig skritt på veien mot å gjøre norske butikker mer konkurransedyktige mot grensehandelen. Samtidig bidrar den harde konkurransen mellom dagligvareaktørene fortsatt til at prisene holdes nede, fortsetter Størksen.

Forbrukertips: Unngå å tape kjøpekraft

Før påske skrev Dinside om hvordan dine penger blir påvirket av inflasjon - altså prisutviklingen på varer og tjenester.

ØKONOMI: Silje Sandmæl forklarer hvorfor du taper på å ha sparepengene dine stående på bankkonto dersom inflasjonen er høyere enn renta. Video: Stig B. Fiksdal Vis mer

La oss repetere et eksempel på hvordan høy inflasjon kan påvirke sparepenger på konto med lavere rente:

Har du 100 000 kroner på en sparekonto med én prosent rente, mens inflasjonen er på to prosent, vil du etter ett år ha 101 000 kroner på kontoen, mens varene du kunne kjøpt i utgangspunktet er blitt to prosent dyrere.

- Dermed har du «tapt» tusen kroner. I realiteten er ikke pengene tapt, men omsatt i varer er de altså mindre verdt, sa forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB til Dinside.

I denne saken kan du lese om hvordan du «knuser» inflasjonen:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer