Laveste renter siden 2013

Renta er nå på det laveste nivået siden SSB begynte å lage månedsdata i desember 2013. Men mange betaler for mye.

BILLIG BOLIGLÅN: Rentene på boliglån har ikke vært lavere i den perioden fra 2013 som SSB har data på. Men mange betaler for mye. - Passive lånekunder ender ofte opp med å betale for mye. Ingen liker å betale mer enn naboen, derfor bør du ringe banken, oppfordrer økonomiekspert. Foto: NTB scanpix
BILLIG BOLIGLÅN: Rentene på boliglån har ikke vært lavere i den perioden fra 2013 som SSB har data på. Men mange betaler for mye. - Passive lånekunder ender ofte opp med å betale for mye. Ingen liker å betale mer enn naboen, derfor bør du ringe banken, oppfordrer økonomiekspert. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert

Renta på utestående boliglån og innskudd fortsetter å falle. Den er nå på det laveste nivået siden SSB begynte å lage månedsdata i desember 2013.

For nye boliglån med flytende rente var renta uendret på 1,7 prosent. For nye boliglån med fast rente økte den med 0,08 prosentpoeng til 1,98 prosent.

For utestående boliglån i alt var rentene på de laveste nivåene for den perioden Statistisk sentralbyrå (SSB) har månedsdata for, som er fra desember 2013.

For lån med flytende rente falt renta med 0,02 prosentpoeng til 1,83 prosent. For utestående boliglån med fast rente falt renta med 0,01 prosentpoeng til 2,65 prosent.

LÅN: Forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand forklarer hvordan du kan søke om boliglån. Video: Cecilie Tvetenstrand. Vis mer

- Mange betaler for mye

– Ferske tall fra SSB viser at mange betaler for mye på boliglånet og bør ringe banken, sier Christian Frengstad Bjerknes, sjeføkonom i Norske Boligbyggelag (NBBL).

Han viser til SSBs ferske tall som viser at norske boliglånskunder i gjennomsnitt betaler 1,77 prosent i rente på nye boliglån.

Gjennomsnittsrenten på eksisterende boliglån er imidlertid 1,83 prosent – altså en differanse på 0,06 prosentpoeng i gjennomsnitt. I praksis opplever mange en enda større forskjell.

– Rentekuttene i fjor vår har ført til en rekordlav boliglånsrente. Differansen mellom nye og eksisterende lån viser imidlertid at det ikke er noen automatikk i at bankene kutter renten like mye for alle lånekundene. Passive lånekunder ender ofte opp med å betale for mye. Ingen liker å betale mer enn naboen, derfor bør du ringe banken, sier Frengstad Bjerknes.

NBBLs tips for å forhandle deg til en lavere boliglånsrente:

  • Sjekk på finansportalen.no hvilken rente du kan oppnå i andre banker. Husk at bankene også går lavere enn veiledende priser for gode kunder.
  • Er du medlem i fagforening eller organisasjoner som gir deg lavere rente i spesifikke banker kan du også bruke det til å forhandle med egen bank.
  • Totalkunder som har både lønnskonto, forsikringer og andre produkter i samme bank er attraktive kunder.
  • Sikkerhet i boligen. Dersom boligen din har steget i verdi eller husholdningen har fått høyere inntekt siden låneavtalen ble inngått har bankens sikkerhet økt, det kan gi bedre betingelser.
  • Alder. Dersom du er ung, for bankfolk betyr det stort sett under 34 år, så får du ofte gunstige betingelser.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer