Laveste strømpris på 20 år

Det har vært rekordlav strømpris i både 2. og 3. kvartal i år. For å finne lavere strømpris for husholdningene må man tilbake til 3. kvartal i 2000.

EKSTREMT LAVE STRØMPRISER: Vi må tilbake til år 2000 for å finne like lave strømpriser som nå. Foto: Oddmund Lunde
EKSTREMT LAVE STRØMPRISER: Vi må tilbake til år 2000 for å finne like lave strømpriser som nå. Foto: Oddmund Lunde Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Gjennomsnittlig strømpris for husholdningene, utenom avgifter og nettleie, var 14,4 øre per kilowattime i årets tredje kvartal.

Det er omtrent like lav pris som forrige kvartal, og en nedgang på hele 66 prosent sammenlignet med fjorårets tredjekvartal, skriver Statistisk sentralbyrå (SSB).

Mye vann

NVE trekker i sin kvartalsrapport over kraftsituasjonen fram at fyllingsgraden i vannmagasinene i Norge ved inngangen til 3. kvartal nær historisk maksimum, og at dette bidro til svært lave kraftpriser gjennom første del av kvartalet.

Mye nedbør og snøsmelting førte til at fyllingsgraden økte ytterligere i perioden og var på 94 prosent ved kvartalets utløp, ifølge NVE.

Dette er nesten 12 prosentpoeng over medianverdien for 3. kvartal i perioden 2000 til 2019.

Nedgang på 33 prosent

Den totale strømprisen for husholdninger, medregnet avgifter og nettleie, var i gjennomsnitt 72,9 øre per kilowattime i 3. kvartal i år, ifølge nye tall fra statistikken Elektrisitetspriser.

Dette er en nedgang på 33 prosent sammenlignet med 3. kvartal i fjor. Av den samlede strømprisen utgjorde kraftprisen 20 prosent, nettleien 39 prosent og avgiftene på elektrisk kraft de resterende 41 prosentene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer