Lavkarbo-dietter virker raskest

Slankere som satser på en diett med få karbohydrater får raskere resultater, men etter et år er resultatene like gode som med andre dietter.

Publisert
Sist oppdatert

To undersøkelser av den populære dietten som begrenser inntaket av sukker og stivelse viser at den kan virke raskere enn noen dietter som satser på et lavt fettinnhold.

Begge studiene, som ble publisert i tidsskriftet Annals of Internal Medicine, viser at slankerne som gikk på en diett med få karbohydrater gikk ned mer enn slankerne som satset på lite fett de første seks månedene.

Men et av studiene viser at begge gruppene hadde gått ned omtrent like mye etter et år.

I det ene studiet fulgte en gruppe forskere fra Veterans Affairs Medical Center i Philadelphia 132 overvektige voksne som ble satt på enten en lavkarbo-diett eller en lavkalori-diett.

Slankerne med diabetes hadde bedre kontroll på blodsukkeret med lavkarbo-dietten, sier forskerne.

Lavkarbo-gruppen gikk raskere ned i vekt, men ble tatt igjen av lavkalori-slankerne etter en stund. Etter et år hadde begge gruppene gått ned omtrent like mye - mellom 5 og 9 kilo i lavkarbo-gruppen og mellom 3 og 9 kilo i lavkalori-gruppen.

Doktor Linda Stern, som ledet studiet, seier dette bekrefter at enhver diett som kutter ned på kaloriene vil virke.

- Amerikanere er overvektige fordi de spiser for mye mat med for mange kalorier, sier hun.

- Jeg mener lavkarbo-diettene er et godt valg, fordi mye av overspisingen har med for mye karbohydrater å gjøre.

I det andre studiet fulgte en gruppe forskere fra Duke University 120 overvektige personer og fant ut at de som gikk på en lavkarbodiett og også tok forskjellige vitaminer og kosttilskudd i snitt gikk ned 12 kilo på seks måneder - sammenlighet med 6 kilo blant de som gikk på en diett med lite fett.

Men slankerne på dietten med lite fett senket kolesterolet mer enn lavkarbo-slankerne, noe som reduserer risikoen for hjertesykdommer.

- Slankere bør fokusere på å finne en diett de kan holde seg til resten av livet i stedet for å gå på dietter som gir raske resultater, sier doktor Walter Willett fra Harvard School of Public Health.

 

Mozon.no, 19.05.2004

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer