Lavt kolesterol ikke bare bra

Det er ikke bare positivt med lavt kolesterolnivå. I følge en ny undersøkelse kan det bety dårligere mental yteevne.

Publisert
Sist oppdatert

Vi får stadig høre om farene ved høyt kolesterolnivå, men i følge en ny studie kan lavt nivå ha egne risikofylte egenskaper.

Dårligere med lavt nivåNaturlig lavt kolesterolnivå er forbundet med svakere prestasjon ved kognitive tiltak. Tidligere studier har relatert både høyt og lavt blodtrykk til lavere nivå på kognitiv prestasjon.

Forskerne brukte 789 menn og 1105 kvinner for å studere forholdet mellom kolesterolnivå og kognitiv prestasjon. Deltakerne med lavest kolesterol - mindre enn en enhet på 200 - gjorde det dårligere enn deltakere med høyt kolesterol. Testene besto av sammenligninger, veltalenhet, konsentrasjon og så videre.

Ikke medisinerDeltakerne med lavest kolesterol hadde 49 prosent større sjanse for å prestere dårlig enn de med høyt kolesterol - 240-380. De hadde 80 prosent større sjanse for å prestere veldig dårlig.

- En unik side ved studien var at få av våre deltakere ble behandlet med anti-kolesterolmedisin; med andre ord, vi så på ’naturlig lavt og høyt nivå av kolesterol’, sier forsker Penelope K. Elias til Reuters Health.

Mozon.no, 18.02.2005

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer