Leddgikt av spisepinner

Glad i asiatisk mat? Om du har problemer med leddgikt bør du holde deg til kniv og gaffel.

Publisert
Sist oppdatert

Joachim Henriksen

Leddgikt er et problem for mange nordmenn, spesielt nå vi kommer litt opp i årene. Og da er det viktig å unngå feil belastning av muskler og ledd.

Nå viser en undersøkelse fra Kina at spisepinner kan være en årsak til leddgikt i flere områder i hånden. Og problemene rammer først og fremst kvinner.

Sliten tommel
En kinesisk underøkelse av 2.500 eldre kvinner og menn viste en sammenheng mellom spisepinner og leddgikt. Musklene og leddene som ble brukt til å bevege spisepinnene var mye mer utsatt for problemer enn andre muskler i hånden.

Det er spesielt det midtre leddet i tommelen som får svi for bruken av spisepinner. Forskerne som har gjenomført undersøkelsen mener dette kommer av grepet som presser tommelen mot fingertuppene på de andre fingrene. Det er tidligere kjent at yrker med tilsvarende håndbevegelser også har en høy forekomst av leddgikt i hendene.

Leddvennlige spisepinner
Undersøkelsen er gjennomført ved Boston University School of Medicine i USA. De håper nå at resultatene kan føre til utvikling av spisepinner som gir mindre skade på ledd og muskler.

Det understrekes allikevel at tilfeldig omgang med spisepinner neppe kan være utløsende for leddgikt. Deltakerne i undersøkelsen hadde brukt spisepinner gjennom et langt liv og var derfor mer utsatt for slitasjeskader i de mest utsatte leddene.

- Det er usansynlig at tilfeldig bruk av spisepinner i en restaurant vil utløse ledgikt. Men jevnlig bruk over lang tid kan være en årsak til problemene, sier forskningsleder David Hunter til Reuters.

Undersøkelsen er publisert i siste nummer av magasinet Arthritis & Rheumatism.

Mozon 10.05.2004

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer