Leddgikt av spisepinner

Glad i asiatisk mat? Om du har problemer med leddgikt bør du holde deg til kniv og gaffel.

Publisert
Sist oppdatert

Joachim Henriksen

Leddgikt er et problem for mange nordmenn, spesielt nå vi kommer litt opp i årene. Og da er det viktig å unngå feil belastning av muskler og ledd.

Nå viser en undersøkelse fra Kina at spisepinner kan være en årsak til leddgikt i flere områder i hånden. Og problemene rammer først og fremst kvinner.

Sliten tommelEn kinesisk underøkelse av 2.500 eldre kvinner og menn viste en sammenheng mellom spisepinner og leddgikt. Musklene og leddene som ble brukt til å bevege spisepinnene var mye mer utsatt for problemer enn andre muskler i hånden.

Det er spesielt det midtre leddet i tommelen som får svi for bruken av spisepinner. Forskerne som har gjenomført undersøkelsen mener dette kommer av grepet som presser tommelen mot fingertuppene på de andre fingrene. Det er tidligere kjent at yrker med tilsvarende håndbevegelser også har en høy forekomst av leddgikt i hendene.

Leddvennlige spisepinnerUndersøkelsen er gjennomført ved Boston University School of Medicine i USA. De håper nå at resultatene kan føre til utvikling av spisepinner som gir mindre skade på ledd og muskler.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer