Lederne som har sagt JA

Deres råd? Du må gjøre en god jobb og gripe mulighetene når de kommer.

Ole Erik Almlid, Nils Øveraas og Mari Sundli Tveit skal alle ta fatt på nye lederoppgaver de neste månedene. De deler sine råd om hvordan man når toppen. Foto: NHO, DNT, UMB / Per Ervland
Ole Erik Almlid, Nils Øveraas og Mari Sundli Tveit skal alle ta fatt på nye lederoppgaver de neste månedene. De deler sine råd om hvordan man når toppen. Foto: NHO, DNT, UMB / Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For å bli leder må du jobbe hardt og gripe mulighetene når de kommer. Har du i tillegg et stort engasjement og noen spennende verv på CV-en, har du lagt et godt grunnlag for en fremtidig lederrolle. Tre nyutnevnte ledere deler sine tips om hva som skal til for å nå toppen.

– Du må si ja når du blir pekt på. Ellers er det ikke sikkert det er deg de spør neste gang, oppfordrer Mari Sundli Tveit, påtroppende rektor ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet.

Som et Kinderegg på CV-en: Disse vervene bør du sikte etter

Arbeidsglede

Journalisten: Ole Erik Almlid har hatt en rekke lederroller i norske mediehus. Han forlater nå jobben som nyhetsredaktør i Aftenposten, for å bli direktør for kommunikasjon og samfunn i NHO. Her blir han en del av Kristin Skogen Lunds ledergruppe. Foto: NHO
Journalisten: Ole Erik Almlid har hatt en rekke lederroller i norske mediehus. Han forlater nå jobben som nyhetsredaktør i Aftenposten, for å bli direktør for kommunikasjon og samfunn i NHO. Her blir han en del av Kristin Skogen Lunds ledergruppe. Foto: NHO Vis mer


Sundli Tveit deler arbeidsglede og høy arbeidskapasitet med andre lederemnder. De brenner for jobben og har mange baller i lufta samtidig. Både gjennom jobben og på andre arenaer.

Samfunnsengasjement er en gjenganger – enten det er elevråd, politiske verv, studentforeninger, frivillig arbeid eller interesse for musikk og kulturliv.

– I Norge trenger vi en debatt rundt arbeidsglede. Jobben handler om så mye mer enn livsopphold. Gjennom jobben får vi intellektuell, faglig og sosial utvikling. For meg går arbeidsglede og livsglede hånd i hånd, sier Ole Erik Almlid, påtroppende direktør for kommunikasjon og samfunn i Næringslivets Hovedorganisasjon.

Lederjobber kommer ikke gratis, og man må være forberedt på å jobbe både mye og hardt. Almlid oppfordrer alle til å skaffe seg arbeidserfaring så tidlig som mulig, og påpeker hvor viktig det er med sommerjobb for unge.

Les også: Dette må DU spørre om på intervju

Vær synlig, men ikke bare kritisk

Det er viktig å fylle opp den positive kontoen, sier Nils Øveraas.


For at du i det hele tatt skal bli vurdert for lederroller, må du være synlig og vise frem det du er god på. Sundli Tveit beskriver prosessen rundt hennes nye jobb som å stille seg i flomlyset. For vanlige ansatte handler det kanskje mer om å sørge for at man er på radaren.

– Få frem dine meninger og din kompetanse i enhver setting. Vær spesielt bevisst på de positive mulighetene og fyll opp den positive kontoen din. Det kan være så enkelt som at du forklarer hvorfor du synes noe er et godt forslag. Det er ikke lurt å bare ytre seg når man er uenig eller negativ til en pågående prosess, råder Nils Øveraas, mangeårig sjef i Accenture og påtroppende generalsekretær i Den Norske Turistforening.

Les også: Slik får du hodejegerne til å legge merke til deg

Handler om mennesker

Sivilingeniøren: Nils Øveraas er ansatt som ny generalsekretær i DNT. De siste 30 årene har han jobbet i konsulentselskapet Accenture og han har også en rekke styreverv. Foto: DNT
Sivilingeniøren: Nils Øveraas er ansatt som ny generalsekretær i DNT. De siste 30 årene har han jobbet i konsulentselskapet Accenture og han har også en rekke styreverv. Foto: DNT Vis mer


Ledelse, og veien til å bli leder, handler mye om relasjonen til andre mennesker. Vi forstår at mye av nøkkelen ligger i hvordan man skaper resultater sammen med andre. Legg stolthet og flid i det å være en bidragsyter, det får du mye igjen for senere.

– Man må rett og slett være ålreit og være med å få jobben gjort. Det går sjelden bra om man bare er opptatt av lønn og karriere. Det blir litt masete, og målet kommer gjerne i veien for jobben man skal gjøre. Troverdighet bygges opp over tid, sier Øveraas.

Ingen av disse tre påtroppende lederne oppgir makt eller prestisje som motivasjon for å klatre mot toppen. Samtidig er alle tydelig på de de tidlig oppdaget et lederpotensial og en lederkapasitet hos seg selv. Almlid ble for eksempel leder allerede som 26-åring, da han fikk jobben som redaksjonssjef i Hamar Dagblad. Mari Sundli Tveit innrømmer likevel at hun har hatt ett klart mål i sikte:

– Det var helt klart et mål å bli professor før førti, det er liksom en greie, sier hun.

Les også: Telefonen som kan koste deg intervjuet

Ta sjansen!

Professoren: Mari Sundli Tveit er i dag prorektor ved UMB (tidl. Landbrukshøgskolen). Nå skal de slå seg sammen med Veterinærhøgskolen, og da blir hun rektor for det hele. Foto: UMB
Professoren: Mari Sundli Tveit er i dag prorektor ved UMB (tidl. Landbrukshøgskolen). Nå skal de slå seg sammen med Veterinærhøgskolen, og da blir hun rektor for det hele. Foto: UMB Vis mer


Skal du bli leder holder det imidlertid ikke med potensial og kapasitet. Du må tørre også. Tørre å ha meninger, tørre å stikke deg frem og, ikke minst, tørre å stå i krevende situasjoner.

– Da jeg ble forespurt om å bli seksjonsleder med personalansvar for 20 ansatte som 34-åring syntes jeg spranget var stort. Jeg skulle tross alt lede professorer som var både 20 og 30 år eldre enn meg. Men den muligheten kunne jeg ikke si nei til, og da skulle i hvert fall ikke jeg være den som så noen begrensninger, sier Sundli Tveit.

– Det med alderen må man bare glemme. Uansett hvor gammel man er – må man tåle å ta jobben foran andre som ønsket seg den samme jobben, også når disse er vesentlig eldre, sier Almlid.

Les også: 23 år gamle Assad Abbas skal jobbe som konsernsjef i sommer

Ledernes tips for å nå toppen

Mari Sundli Tveit:
 • Grip muligheten og si ja når noen vil satse på deg.
 • Gode bidrag blir lagt merke til. Gjør en god jobb.
 • Ikke fokuser på dine egne begrensninger. Fokus på erfaring og kompetanse fremfor alder og kjønn.
Ole Erik Almlid:
 • Skaff deg arbeidserfaring gjennom sommer- og ekstrajobber.
 • Ta en god utdanning. Velg en studieretning du brenner for.
 • Jobb mye og hardt. Gjør deg fortjent til større muligheter og vær tålmodig.
 • Søk traineestillinger eller andre utviklingsprogrammer på jobben. Flagg til sjefen at du ønsker deg større utfordringer i fremtiden.
Nils Øveraas:
 • Sørg for å fylle opp den positive kontoen din. Delta i diskusjonen også når du er enig.
 • By litt på deg selv og vær gjerne litt personlig. Det er lettere å ansette en leder hvis man vet noe om dem som menneske.
 • Behandle alle i organisasjonen godt. Ansatte over, under og på linje kan være dine referanser i fremtiden.


Les også: Tenk på neste medarbeidersamtale som en mulighetssamtale

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer