Lege: - Drittmedisin

85.000 nordmenn bruker legemidlet Somadril. Nå får medisinen skarp kritikk og kan bli tatt av markedet.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bivirkningsnemda - som er et rådgivende organ for Legemiddelverket - mener legemidlet Somadril (karisoprodol) misbrukes og bør avregistreres, skriver Dagens Medisin.

Ifølge Reseptregisteret brukte 85.000 dette legemidlet i 2004. I en kronikk i Dagens Medisin i dag retter lege og stipendiat Tomas Nordheim Alme ved Rikshospitalet-Radiumhospitalet HF skarp kritikk mot legemidlet, som er lansert som et muskelavslappende preparat. Men ifølge Norsk legemiddelhåndbok har det ingen dokumentert muskelrelakserende effekt. Les også: Dette legemiddelet kan ersttate morfin:

- Karisoprodol er en drittmedisin fordi den er sterkt avhengighetsskapende og seiler under falskt flagg, skriver Alme i kronikken. Alme peker på tallene fra Reseptregisteret, som viser at 11.000 av de som fikk forskrevet Somadril i 2004, fikk mer enn 75 døgndoser. Denne forskrivningen mener han er "vanvittig".

Alme får støtte fra flere hold.

- Bør avregistreres

- Nemda råder Legemiddelverket til å avregistrere karisoprodol. Legemidlet kan gi alvorlige bivirkninger, og det har et stort misbrukspotensial, skriver nemda i sitt råd til Legemiddelverket. Nemda peker også på at flere høringsinstanser i legemiljøet mener det ikke er behov for legemidlet, fordi det finnes alternativer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer