Lege vil la pasientene sykmelde seg selv

Fastlege Ole Henrik Bjørkholt vil at pasientene skal ha 365 egenmeldingsdager i året. – Det vil alltid finnes de som fusker, sier han. Tekst: Steffen Zachariassen / ABC Nyheter

SYKEMELDING: Pasientene burde ha 365 egenmeldingsdager ifølge fastlege Ole Henrik Bjørkholt. Allmennlegeforeningen diskuterer forslaget.  Foto: COLOURBOX
SYKEMELDING: Pasientene burde ha 365 egenmeldingsdager ifølge fastlege Ole Henrik Bjørkholt. Allmennlegeforeningen diskuterer forslaget. Foto: COLOURBOX Vis mer

For at leger og NAV skal kunne spare unødvendig papirarbeid foreslår Ole Henrik Bjørkholt at pasienter selv skal kunne bestemme om de er i form til å gå på jobb eller ikke. Bjørkholt mener avgjørelsen ikke trengs å tas av en lege.

Sjefen ser deg: Dette har de lov til

– Den evinnelige attestskrivingen tjener ikke noen annen nytte enn å opprettholde illusjonen om at vi alle bidrar til nedsatt sykefravær. Hver enkelt person vet om de kan gå på jobb eller ikke. Det skal ikke avgjøres av en lege, sier Bjørkholt til Dagens Medisin.

Han understreker at legen bør ha en rådgivende rolle overfor pasienten.

Les også: 3 av 4 gravide blir sykemeldt i løpet av svangerskapet (Fra ABC Nyheter)

Mandal avskaffet sykefraværet

Overfor NRK innrømmer Bjørkholt at pasienter kan misbruke ordningen, men han er bekymret for at syke pasient kan føle seg presset til å gå på jobb når sykemeldingen ikke kommer fra en lege.

– Det vil alltid finnes de som fusker. Men de vil klare å lure seg unna med legemeldt sykmelding også, sier Bjørkholt.

I et prosjekt som ble forsøkt i Mandal kommune ble legemeldte sykefravær avskaffet.

– Det var to interessante funn som ble gjort i prosjektet. Sykefraværet gikk ikke opp selv om de avskaffet det legemeldte sykefraværet. Dessuten var kontakten mellom pasienten og legen like hyppig som før, forteller fastlegen til NRK.

Les også: Sykemelding gjør alt verre (Fra ABC Nyheter)

Forslaget diskuteres

Leder av Allmennlegeforeningen Kari Sollien innrømmer at forslaget er på dagsorden.

– Dette er ett av flere virkemidler som diskuteres internt, og vi er ikke ferdig med prosessen. Vi er ikke negative til noen tiltak når det gjelder sykefraværsarbeid, men alle tiltak må testes og evalueres grundig før de gjennomføres, sier Sollien til Dagens Medisin.

Les også: I disse fylkene er det flest uføre

Denne saken er laget av Steffen Zachariassen / ABC Nyheter

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer