Legekrangel på helsa løs

Kan føre til medisinsk feilbehandling og dødsfall.

Nær fire prosent av alle leger skal ha en forstyrrende atferd overfor sine kollegaer, viser ny undersøkelse.  Foto: colourbox.com
Nær fire prosent av alle leger skal ha en forstyrrende atferd overfor sine kollegaer, viser ny undersøkelse. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Intriger i sykehuskorrioderne er ikke bare forbeholdt tv-serier som Akutten og Grey`s Anatomi. Konflikter og maktkamper mellom leger og annet helsepersonell er høyst reelt i det virkelige liv, og kan medføre medisinsk feilbehandling av pasienter. I verste fall kan det være dødbringende. Dette kommer frem i en ny amerikansk undersøkelse, melder danske Dagens Medicin.

Les også: Livsfarlig feilkommunikasjon

Utskjelt og forulempet

Ifølge undersøkelsen er det særlig nevrokirurger, ortopedkirurger og kardiologer som har en lei tendens til å blande seg inn i kollegenes arbeid. To av tre sykehusansatte mener å ha vært vitne til at uforskammet oppførsel fra legenes side har vært årsaken til medisinske feilvurderinger og pasienters død.

Ansatte ved 102 forskjellige sykehus langs den amerikanske vestkysten ble i perioden mellom 2004-2007 bedt om å fylle ut spørreskjemaer om kollegiale relasjoner, og hvordan disse påvirket pasientbehandlingen.

Om lag 4.500 sjefsleger, leger og sykepleiere deltok, og hele 77 prosent oppga å ha opplevd eller vært vitne til forstyrrende atferd blant andre leger. 65 prosent skal ha opplevd tilsvarende blant sykepleiere.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer