Legemiddel mot astma testes feil

Fremstilling av legemidler mot astma hindres ved at forskere tester medisinene på feil pasientgrupper, mener en gruppe froskere.

Publisert
Sist oppdatert

Astma er en av de vanligste årsakene til sykehusbresøk for barn og forekomsten av astma øker hos barn og voksne både i rike og fattige land. I Norge er det observert en kraftig økning i forekomsten av astma de siste 50 årene.

En substansgruppe som blir trukket frem som lovende i kampen mot astma er de såkalte TH2-antagonistene. Disse regulerer immunforsvaret ved allergi, og ideen er at man ved hjelp av TH2-antagonister kan hindre forekomsten av astma.

De kliniske studiene som hittil er gjennomført har ikke vist positive effekt. Det mener gruppen med forskere er fordi legemidlene ikke blir testet på rett pasientgruppe.

Forskerne skriver dette i en kommentar i denne ukens nummer av det medisinske tidsskriftet Nature Immunology.

- Disse legemidlene skal hindre selve forekomsten av astma. At medisinen da blir testet på individer som allerede har utviklet astma og at de siden legger ned legemidelutviklingen når man ikke ser noen positive resultater er beklagelig, sier Bengt Björkstén, professor ved Institutt for Miljømedisin ved Karolinska Institutt i Sverige. Björkstén er også en av forfatterene som skrev kommentaren i tidsskriftet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer