Legemidler i kosttilskudd

Det er oppdaget vanlige legemidler i kosttilskudd som selges i på internett og i helsekostbutikker i Sverige. Mengden er så stor at det har samme virkning som registrerte legemidler og i verste fall kan være dødelig.

Publisert
Sist oppdatert

Det kommer frem i en artikkel som publiseres i Tidsskrift for Den norske lægeforening i dag, ifølge VG.

Det blir ikke opplyst i innholdsfortegnelsen at kosttilskuddene inneholder vanlig medisin, noe som kan gi utslag på dopingtester, føre til trafikkfarlige situasjoner og i verste fall være livsfarlig for personer som bruker andre medisiner i tillegg.

- Det kan få alvorlige konsekvenser for brukerne, og i verste fall være livsfarlig, sier avdelingsoverlege Helge Refsum ved Psykofarmakologisk avdeling på Diakonhjemmet Sykehus til VG.

Refsum og hans kolleger oppdaget ved en tilfeldighet at kosttilskuddet Thermo X 650 inneholder de samme virkestoffene som Valium og Rivotril, i tillegg til efedrin. Kosttilskuddet Purple Burn inneholdt både efedrin og et efedrinlignende stoff.

Kosttilskuddene er ikke tillatt for salg i Norge, men mange reiser over grensen til Sverige og tar det med seg hjem. Thermo X er også til salgs i minst én norsk internettbutikk.

I Sverige er dødsfallet til en kvinne satt i sammenheng med bruk av kosttilskuddet Lepigen, som inneholder efedrin.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer