Leger forteller ikke om bivirkninger

Kun i ett av tre tilfeller forteller danske leger deg om alvorlige og vanlige bivirkninger. Også i Norge er brukerne skeptiske til informasjonen de får på legekontoret.

Publisert
Sist oppdatert

De fleste medisiner har bivirkninger, noen mer vanlige enn andre. Blant annet kan p-piller gi kvinnen høyere blodtrykk og lykkepiller gi menn potensproblemer. Når man får utskrevet en resept på legekontoret, forventer man å få informasjon om disse bivirkningene. Dette er imidlertid ikke alltid tilfelle.

Ett av treFlere praktiserende danske leger lar være å fortelle pasientene om mulige bivirkninger når de gir dem et nytt legemiddel, melder Dagens Medicin.

En undersøkelse av nærmere 300 danske leger, viser at de praktiserende legene kun i ett av tre tilfeller gir pasienten den informasjonen som trengs, selv om de har vurdert bivirkningene som vanlige og alvorlige.

Vil ikke bekymreUndersøkelsen gikk ut på at legene skulle ta stilling til hvorvidt ulike medisiner hadde alvorlige og vanlige bivirkninger, og deretter si om de ville fortalt pasienten om dette.

En av hovedkonklusjonene etter undersøkelsen, er at mange leger heller følger de etiske hensyn til pasienten enn loven om at man skal opplyse. Legene begrunner valgene med at de ikke vil bekymre eller forvirre pasientene dersom de ikke må.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer