Legeserier får sex-refs

Eksperter slakter seer-magneter som Grey's Anatomy og Akutten.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Heftig sex på operasjonsbordet og fra stygg til vakker på 1-2-3? Glem det.

Vi kan velge og vrake i sykehusserier som Grey’s Anatomy, Akutten, House og Chicago Hope. Og vi sluker blod, innvoller, sykdommer, operasjonssaler og sykehusets mange romantiske forhold.

Mange serieskapere får hjelp av helseaktører for å skape historier som representerer realistiske problemstillinger. Det betyr imidlertid ikke at de får til alt helt perfekt...

Som å se på Simpsons
Eksperter sier at mange sykehusserier feiler på flere områder, særlig når det gjelder romantikk og det sosiale. For sykehuspersonale vanker ikke på den lokale kaffebaren hver dag etter jobb, og de har neppe sex i skapet til vaktmesteren.

- Disse menneskene har hjem å gå til, sier Dr. Jordan Safirstein til Forbes.com, som blant annet har hørt følgende tilbakemeldinger fra leger: ”Jeg hadde håpet det var mer spennende og romantisk”.

- Et problem er at pasienter som har sett slikt, gjerne har urealistiske forhåpninger til kirurgien slik at de må realitetsorienteres før de opereres.


Men i Norge sier lege Brynjulf Barexstein at flørt og forhold absolutt også foregår på sykehus.

- Selvfølgelig er romantikken veldig outrert i seriene, men bevares, sykehus er sjekkeplasser av de HELT store, både for oppstart av forhold, og for utroskap, sier han.

Barexstein viser til norsk statistikk over de vanligste yrkessammensetningene i ekteskap. Her var lege-sykepleier blant de hyppigst forekommende ekteskapsrelasjoner.

Les også: Slik avslører du utroskap

Noen serier bedre enn andre
Ifølge Barexstein er likevel noen serier bedre enn andre til å presentere realistiske vinklinger. I Grey’s Anatomy er mange av detaljene til dels korrekte, men plottene ofte helt på viddene. House derimot er absurd urealistisk, mener han.

Amerikanske eksperter mener også seriene er unyanserte når det gjelder for eksempel ekspertisen til leger og sykepleier, som gjerne strekker seg for langt:

- Hvis du vil lære hvordan du skal behandle nyrestein eller eksem hos barn, bør du ikke se på sykehusserier for å få nøyaktig informasjon om behandling av symptomene, sier Bob Thompson, ved Syracuse University i USA til Forbes.

Det blir det samme som å se på Simpsons eller Våre verste år/Bundy for å for råd på hvordan man skal oppdra et barn, mener han.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer


Også ved plastisk kirurgi
Realityprogram som Extreme Makeover spiller en viktig rolle i avgjørelsene til pasienter når det gjelder plastisk kirurgi, viser en nyere studie fra Yale University. Der blir en person som har problemer av fysisk eller psykisk karakter, fullstendig forandret.

Du er penere enn du tror!

- Et problem er at pasienter som har sett slikt, gjerne har urealistiske forhåpninger til kirurgien slik at de må realitetsorienteres før de opereres. Jeg har møtt en rekke pasienter med slik innfallsvinkel, sier plastisk kirurg ved Haukeland Universitetssykehus, Christian Busch.

Og ikke bare har pasientene urealistiske forventninger til resultat.

- Men også i forhold til hva som er mulig å gjøre på en gang. Det er svært uvanlig å gjøre flere prosedyrer samtidig, sier han.

Les mer: Realityserier kan trigge kosmetisk kirurgi

Kan også lære
Men selv om sykehusserier inneholder en rekke feil, kan de også kaste lys over byråkratiet innen helseomsorgen, forsikringssaker og forebygging av sykdom, ifølge Thompson.

En ny studie som er publisert i Journal of Health Communication, viser at det er 65 prosent større sjanse for at personer som ser på en episode av Akutten som handler om overvekt hos ungdom, høyt blodtrykk og sunne spisevaner, melder om positive atferdsendringer etterpå.

Barexstein tror ikke det er ”usunt” å se på slike serier, selv om de inneholder mye feil.

- Jeg lar meg personlig overhodet ikke bekymre eller indignere. Sammenlignet med all den utrolige mengden elendig og skadelig underholdning som vises på TV, er kanskje dette blant det mindre skadelige, tror jeg. Jeg tror folk skjønner at i en TV-serie er ting satt på spissen, sier han.

Les også: Flere menn under kniven

Din oppfatning om sykehusserier

Hva synes du om sykehusserier? Tror du på det du ser? (Avsluttet)
Usikker, det er sikkert en lett blanding av fakta og fiksjon.(51%) 759
Nei, jeg tror overhodet ikke på det de viser. Herregud, det er jo TV!(40%) 591
Ja, jeg må jo si at jeg tror litt på det jeg ser, men kanskje jeg må tro om igjen?(9%) 131
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer