Legesjekk på super'n

Aldri tid til å gå til legen? I framtida skal det bli enklere for deg, og kanskje finner du legen blant melk og brød.

Publisert
Sist oppdatert
Foreldre i barnefamilier har også skapt både forventingspress og et reelt behov knyttet til andre åpningstider hos legen.


Du har hostet i to uker eller slitt med en plagsom skulder i flere måneder. Men det er full fart på jobben, så det blir liksom aldri tid til å gå til legen. Kanskje kan løsningen være å plassere legen der vi alle uansett stikker innom?

Tanken har i alle fall slått noen praktiske kjøpmenn i England. Denne uka åpnet det som sannsynligvis er Englands første supermarkedbaserte allmennlegeklinikk på Sainsbury’s i Manchester, skriver avisa The Guardian.

Les også: Selger slankepille på super'n

Tiltaket er del av et større pilotprosjekt i området. Klinikken skal være bemannet med leger fra lokale legekontor og vil være åpen to kvelder i uka i tillegg til lørdag formiddag.

- Kan noe slikt bidra til å gi folk litt ekstra tid i de travle livene deres? Vi tror det kan være nyttig, sier Dr. Mohammed Jiva som fronter prosjektet.

Les også: Gå gratis til legen

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer


Vurderer fastlegeordningen

Leder i Allmennlegeforeningen Jan Emil Kristoffersen forklarer at legevaktsituasjonen er annerledes i Norge enn i Storbritannia. Blant annet har norske allmennleger plikt til å delta i legevakt på kveld og natt med tanke på akutte situasjoner.

Han påpeker likevel at samfunnet har forandret seg dramatisk og mener det er viktig at legetjenesten holder følge.

Så lett dumper du fastlegen

- For 25 år siden var det ikke annet enn bensin og nattverd man kunne få på søndager, mens nå kan man få nesten alt. Forbruksvanene våre og det at mange foreldre i barnefamilier er dobbeltarbeidende, har også skapt både forventingspress og et reelt behov knyttet til andre åpningstider hos legen, forklarer han.

Slik forhold er en av mange grunner til at Legeforeningen samarbeider tett med Sosial- og helsedirektoratet og Kommunenes Sentralforbund om en videreutvikling av fastlegeordningen.

- Vi er i gang med en bred drøfting av fastlegeordningen, som for så vidt har vært en suksess. Men nye oppgaver og forventninger gjør at vi må øke antall fastleger, og også se på tjenestetilbudet både på kveld og natt, forteller han.

En norsk variant av supermarkedlegen kan Kristoffersen derimot ikke love.

Les også: Skrekkhistorier fra legekontoret

Positivt tiltak

På Sainsbury’s er selve legekontoret plassert i supermarkedets apotek. Det enkle "venteværelset" består imidlertid av to stoler midt i handleløypa hvor pasientene må sitte på utstilling for nysgjerrige forbipasserende.

Flere av kundene som besøkte Sainsbury på legeklinikkens åpningsdag, mente likevel tiltaket var positivt. Jane Sutherland ser for seg at mannen hennes vil komme til å benytte seg av muligheten.

- Han vil ikke ta fri en halv dag fra jobb for å gå til legen på dagtid, og dette gir ham sjansen til å gjøre det senere. Samtidig kan han handle litt når han først er her, sier hun til The Guardian.

Apotekkjeden Boots tilbyr også alt fra legemiddelsamtaler til blodsukkermåling i sin første avdeling i Norge. Les mer her: Framtidens apotek?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer