Legg dem før klokka 22

At ungdommer får nok søvn er viktigere enn du tror.

Studie viser at lukten som kiler deg i nesa når du sover, påvirker hvilke drømmer du får.     Foto: Colourbox
Studie viser at lukten som kiler deg i nesa når du sover, påvirker hvilke drømmer du får. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi trenger gjerne 7-8 timer søvn hver natt, men for de av oss som ikke somler seg i seng tidsnok, kan konsekvensene være verre enn blå ringer under øynene, ifølge Telegraph.co.uk.

Forskere har studert mer enn 15.000 amerikanske skoleelever mellom 12 og 17 år, og foreldrene deres. Gjennomsnittlig sov ungdommene i sju timer og 53 minutter hver natt. For tenåringer er det anbefalt å sove i ni eller flere timer hver natt.

Tenåringene som fikk lov til å være oppe til etter midnatt, hadde 24 prosent større sjanse for å lide av depresjoner, og 20 prosent større sjanse for å tenke på selvskading, enn de som måtte legge seg klokka 22 eller tidligere.

Søvnmangel svekker moralenHar du en tungsindig tenåring?

Jo mer jo bedre

Forfatterne av studien, som ble publisert i magasinet Sleep, kunne fortelle at jo mer søvn tenåringene fikk, jo bedre er det for den mentale helsen deres.

Tenåringer som til vanlig sov i fem eller færre timer per natt hadde 71 prosent større sjanse for å lide av depresjoner, og 48 prosent større sjanse til å tenke på selvdrap enn de som fikk åtte timer søvn hver natt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer