Legg igjen frukten hjemme

Nå gjelder nye regler for innførsel av planter, frukt og grønnsaker til EU-land.

FRUKT OG GRØNT-FORBUD: Du kan ikke lenger ta med deg planter, frukt og grønt inn i EU fra Norge. Foto: Kristin Sørdal
FRUKT OG GRØNT-FORBUD: Du kan ikke lenger ta med deg planter, frukt og grønt inn i EU fra Norge. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En ny EU-regel, som gjelder fra og med 14. desember, gjør at du må legge igjen alt av planter, grønnsaker og frukt om du skal krysse grensa til et annet EU-land, som Sverige eller Finland.

Den nye regelen er en del av EUs plantevernlovgivning, som skal sørge for at skadedyr på en effektiv måte blir stoppet fra å spre seg i EU-området.

- Ikke engang et eple

Allerede i 2016 ble de nye reglene vedtatt i EU-parlamentet, som altså innebærer at det fra 14. desember stilles krav til at plantene som omfattes av loven må ha et sunnhetssertifikat for å kunne føres inn i EU fra et land utenfor EU, skriver det finske Tollverket.

De skriver videre at det er bortimot umulig for en privatperson å skaffe til veie et slikt sunnhetssertifikat. Dermed kan man i praksis ikke lenger føre inn fersk frukt, bær og grønnsaker fra Norge til EU-land.

Dette bekreftes av Tullverket i Sverige.

- Siden dette er en EU-regel gjelder den også Sverige, og det er ingen unntak for Norge, sier Erika Karlsson i kommunikasjonsavdelingen til Dinside.

«Ikke en gang et eple eller en appelsein uten sunnhetssertifikat kan føres inn eller bestilles fra en nettbutikk utenfor EU», skriver de på sine nettsider.

Du kan bøtelegges

Vi har også spurt Tullverket i Sverige om hva man risikerer dersom man har med seg planter eller frukt og grønt over grensa til Sverige – og blir stoppet.

Karlsson forklarer at ettersom dette er en importregel, vil de kontrollere at den etterleves.

- Hvis noen stopper opp og deklarerer en plante eller plantedel, vil vi destruere planten, men personen vil sannsynligvis ikke bli straffet. Ellers er det straff etter lov (2000: 1225) om straff for smugling som gjelder, forteller Karlsson.

- Det er vanskelig å forestille seg at forbrytelsen ville bli ansett som alvorlig, så det vil sannsynligvis bli snakk om en bot. Siden dette er en ny regel, er det ingen praksis ennå, legger hun til.

Hvilke produkter gjelder det?

Her er produktene som omfattes av reglene, som man trenger et såkalt sunnhetssertifikat for:

  • frøplanter, stueplanter, grønne planter
  • stiklinger, grener, knoller, jordstengler og tilsvarende forplantningsmateriale
  • frø for såing, kuttede blomster og grener
  • frisk frukt, bær, grønnsaker og rotgrønnsaker.

Samtidig er det greit å være klar over at det også er noen unntak fra disse reglene:

Banan, dadler, durian, ananas og kokos kan du trygt ta med deg over grensen fra Norge og inn i EU - fordi det ifølge EU ikke er noen risiko knyttet til denne frukten.

ADVARER: Bær fra frysedisken kan føre til flere sykdommer. Video: Berit B. Njarga. Klipp og reporter: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer

Dette er forbudt å ta med til Norge

Det er også greit å være klar over at Norge har hatt tilsvarende regler som gjelder en del planter og grønnsaker i mange år.

Generelt skriver Mattilsynet at du som privatperson ikke uten videre kan ta med deg planter og andre smittebærende emner, som for eksempel jord, plantedeler og trær fra utlandet inn i Norge.

Følgende er forbudt å importere til Norge:

  • Enkelte planteslag fra spesifikke geografiske områder i verden, se en fullstendig oversikt her, i forskrift om planter og tiltak mot planteskadegjørere (forskrift om plantehelse)
  • Jord og organiske dyrkningsmidler fra ikke-europeiske land
  • Settepoteter
  • Planter og frø av planter som inneholder narkotiske stoffer
  • Frø som er hentet direkte fra naturen eller ikke kjøpt i butikk
  • Det er ikke tillat å ta med seg, eller handle plantevernmidler fra utlandet til Norge

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer