PostNord leverer på dørmatta, erstatter ikke ved tyveri

Legger pakka utenfor døra, tar ikke ansvaret

- Tilvenningsprosess, mener PostNord, om pakker som kan bli liggende på dørmatta i dagesvis. 

ENSOM OG FORLATT: Her lå pakka vi venta på. Utenfor døra i oppgangen. PostNord mener dette ikke er noe problem, og at kunder som opplever at pakker forsvinner må ta det opp med butikken. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
ENSOM OG FORLATT: Her lå pakka vi venta på. Utenfor døra i oppgangen. PostNord mener dette ikke er noe problem, og at kunder som opplever at pakker forsvinner må ta det opp med butikken. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert

«Det er i dag levert en pakke (...) på din dørmatte».

Meldingen kommer fra PostNord en lørdag formiddag. Problemet er bare dette: Vi er ikke hjemme. Og vi kommer ikke hjem før søndag kveld.

I to dager må dermed pakka ligge utenfor døra vår. Fritt tilgjengelig, i en oppgang hvor flere titalls personer, i varierende grad av edruelighet, kommer til å gå forbi i løpet av helga.

Hvorfor? Og hva skjer om den blir stjålet?

Forstår at folk reagerer

«Godt at jeg bor innerst i en blindvei, ellers hadde det nok vært fristende for mange å bare rive med seg posen som hang på postkassa i forbifarten» skriver en bruker på Kvinneguiden.no.

SKREMMENDE: Får du en slik melding fra PostNord, om at en pakke har blitt levert på dørmatta, bør du håpe du er hjemme. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
SKREMMENDE: Får du en slik melding fra PostNord, om at en pakke har blitt levert på dørmatta, bør du håpe du er hjemme. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

«Pakken var ikke der, og PostNord fraskriver seg alt ansvar» skriver en kar på Freak.no.

«Har heldigvis ikke opplevd uærlige naboer enda, men liker ikke prinsippet med å legge tingene mine ute i oppgangen» skriver noen på Babyverden.no.

- Forstår dere at folk reagerer på å få pakker liggende utenfor døra?

- Ja, det er klart at dette er en tilvenningsprosess. Nå har aviser, magasiner og bøker blitt levert på denne måten i mange år, men det kan nok oppleves som uvant for de som ikke har fått pakker levert på denne måten tidligere, svarer produktsjef Tony Andé Johnsen i PostNord.

Derfor på dørmatta

Grunnen til at PostNord og selskaper som Colliflow leverer pakker på dørmatta, er fordi de bruker de samme budene som leverer aviser.

Dermed blir en pakke til flere hundre kroner levert på akkurat samme måte som en avis: Ofte rett på dørmatta.

- Det oppleves ofte som bekvemt for mottaker, og pakkene er oftest levert innen folk drar på jobb om morgenen, sier Johnsen til Dinside.

- Leverer dere på dørmatta uavhengig av om det er en enebolig eller i en blokk?

Disse pakkene kan bli levert på dørmatta

  • - PostNord tilbyr tre produkter for levering til private så det avhenger av hva det er sendt som, forklarer produktsjef Tony Andé Johnsen i PostNord.
  • Her er hans forklaring av de tre:
  • «MyPack Home Small - er et rimeligere fraktalternativ som er tilpasset for mindre pakker uten høy verdi som leveres til postkasse/dørmatte.»
  • «MyPack Collect – leveres via et utleveringssted med signatur .»
  • «MyPack Home – Hjemlevering med signatur og avtalt tidsluke for levering. »

- Nei, dørmatten benyttes hovedsakelig i flerhusboliger. Hoveddelen leveres i postkasse, hevder PostNord-sjefen.

Tar ikke ansvaret

Om du får levert en pakke på dørmatta, og noen stjeler den, er det lett å tenke at dette er PostNord sin feil, og deres ansvar. Men:

- Som ved levering av alle andre pakker, kontakter mottaker den de har bestilt av pakken av, forteller Johnsen i PostNord.

- Så dere tar ingen ansvar om en pakke dere har lagt utenfor døra mi forsvinner?

- PostNord må forholde seg til avsender, vi har ikke noe kjennskap til pakkens innhold. Dette er ikke noe annerledes for dette produktet enn ellers, fortsetter han, og påpeker at de ikke har flere klager på dørmatte-levering enn andre metoder.

Å ta pakkeproblemer opp med butikken er i tråd med med hva Dinside tidligere har skrevet. Det er selgerens ansvar at du får det du skal ha, og gjør du ikke det, skal butikken ordne opp. Om de mener det er budets feil, må de ta det opp med dem.

«Jeg har faktisk opplevd at en bok har blitt stjålet på denne måten» skriver en bruker på Kvinneguiden, som kontaktet butikken.

«De beklaget så mye, og det var tydelig at dette ikke var første gangen de hadde hatt problemer med PostNord. Uansett, de sendte ny bok uten kostnad, og da sendte de via Posten.»

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer