Skattefri utleie

Leie ut hytta? Husk dette

Hvis du har tenkt å leie ut hytta di i høst, eller selv skal leie hytte på det private markedet, bør du få med deg de gode rådene i denne saken først.

HØSTFERIE: For de aller, aller fleste tilbringes høstferien i Norge i år, og her er det et hav av muligheter! Video: Kristin Sørdal. Klipp: Ørjan Ryland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Høsten er ei fin årstid å tilbringe i skog og mark, på fjellet eller ved sjøen - og da gjerne i ei hytte hvor du får et avbrekk fra hverdagens «kjas og mas».

I år har hyttemarkedet virkelig «boomet» etter at vi ble rammet av coronavirusutbruddet og så oss nødt til å tilbringe mer fritid i vårt eget land.

Er du én av dem som sitter med nykjøpt hytte som du ikke skal bruke hele høstferien eller utover i høst og vinter, kan du tjene noen skattefrie kroner på utleie av den. Og, de som ikke vant budkrigen om drømmehytta, kan også få gleden et feriested kan gi.

Flere vurderer hytteutleie

Ifølge partner i Prognosesenteret, Bjørn-Erik Øye, er delingshytter og hytteutleie ikke et stort fenomen i Norge. Tradisjonelt er nemlig ikke nordmenn generelt glad i å dele det de eier, og norske hytteeiere har dermed ikke vært flinke til å leie ut hytta.

- De gjør det gjerne til venner og kjente, men det er en økende andel som tenker at det er ok å leie ut til andre også, forklarer Øye overfor Dinepenger.no, og viser til en fersk undersøkelse:

Kunne du tenke deg å leie ut hytta di?

Ja, det er jeg veldig positiv til23 prosent
Nei, det anser jeg for helt usannsynlig35 prosent
Skeptisk, men kanskje39 prosent
Vet ikke2 prosent

Svarene er fra intervjuer utført av Prognosesenteret august 2020

Det at flere unge entrer hyttemarkedet, kan være noe av grunnen til at holdningene til hytteutleie er i ferd med å endre seg, i tillegg til den stadig mer utstrakte bruken av delingsøkonomi-plattformer.

Skattefritt inntil 10 000,-

Dersom du leier ut hytta eller boligen du normalt bruker selv, vil utleieforholdet komme inn under reglene om korttidsutleie, så lenge det ikke strekker seg over mer enn 30 dager.

Leieinntekter inntil 10 000 kroner er skattefrie. Overstiger leieinntekten denne grensen, vil 85 prosent av det beløpet som overstiger 10 000 være skattepliktig, og må dermed tas med i skattemeldingen.

Den skattepliktige delen av leieinntektene regnes som kapitalinntekt og beskattes med 22 prosent, ifølge satsene for 2020.

Eksempel på utregning av skattepliktig utleie

  • Leieinntekt for hytta: 20 000 kroner – fribeløp på 10 000 kroner = restbeløp på 10 000 kroner
  • Skattbart beløp: 10 000 x 85 % = 8500 kroner
  • Skatt du må betale: 8500 x 22 % = 1870 kroner

Ikke glem kontrakt og depositum

Huseiernes Landsforbunds juridiske avdeling får ofte henvendelser fra folk som har leid ut hytta uten kontrakt, og som i etterkant av utleien har fått problem med ett eller annet.

Nesten uansett hva slags problem de trenger hjelp til, er disse sakene langt vanskeligere å løse enn om utleier hadde hatt en skriftlig avtale å vise til, skriver Huseierne på nettsiden sin.

Derfor er deres klare anbefaling at du skriver kontrakt også ved korttidsutleie.

I tillegg er det lurt at utleier krever depositum fra leietaker, for eksempel som en kompensasjon hvis leieforholdet avbestilles tett opp mot avtalt leieperiode.

For hytteutleie er det imidlertid ingen formelle regler rundt opprettelse av depositumskonto og slikt som det er for boligutleie. Du står dermed helt fritt til å be om et depositum som du kan sette rett inn på egen konto, selv om det ryddigste er å ha depositumet på en egen depositumkonto, ifølge Huseierne.

Alternativt kan det også ordnes slik at utleier tar inn forskuddsleie ved avtaleinngåelse.

Og: Vær godt nok forsikret

Informasjonssjef Sigmund Clementz i If er enig i at hytteutleiere bør ha kontrakt med og depositum fra leietaker.

- Hos de fleste forsikringsselskap skiller vi mellom utlån og utleie. Du kan i de fleste tilfeller låne ut hytta gratis til venner uten at det påvirker forsikringen, men ved utleievirksomhet forandrer bildet seg, sier Clementz.

- Det er høyere skaderisiko ved å leie ut, slik at du risikerer å få avkortning dersom det ikke er meldt fra til forsikringsselskapet. Utvides forsikringen kan du også få dekket eventuelt husleietap og skadeverk påført av leietaker, sier Arne Voll i Gjensidige til Dinside.

Han legger til at forsikringen alltid har en egenandel, altså en del av skaden som du selv må betale, og derfor er det en god idé å alltid kreve depositum ved utleie, for å utligne eventuelle kostnader som ikke forsikringen dekker.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer