Hvor mye kan jeg ta i leie?

Leieinntekter kan gi deg mer i lån

Det åpner boliglånsforskriften for, men husk hvilke plikter som følger med å være utleier.

LEIE DEG INN PÅ BOLIGMARKEDET?: Boliglånsforskriften åpner for at skattefrie og stabile leieinntekter kan tas med i lånesøknaden din. Høye boligpriser gjør det tøft særlig for yngre familier å komme inn på boligmarkedet, og utleie av deler av boligen er en fin mulighet i de første årene til å realisere boligdrømmen og håndtere boliglånet, mener generalsekretæren i Huseiernes Landsforbund. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
LEIE DEG INN PÅ BOLIGMARKEDET?: Boliglånsforskriften åpner for at skattefrie og stabile leieinntekter kan tas med i lånesøknaden din. Høye boligpriser gjør det tøft særlig for yngre familier å komme inn på boligmarkedet, og utleie av deler av boligen er en fin mulighet i de første årene til å realisere boligdrømmen og håndtere boliglånet, mener generalsekretæren i Huseiernes Landsforbund. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

Fra 1. juli trådte en ny boliglånsforskrift i kraft, som sto relativt uendret fra slik den var tidligere. Men, én endring bør du vite om: Det er nemlig slik at boliglånsforskriften åpner for at du kan ta med «sikre og dokumenterbare leieinntekter» i enkelte tilfeller når du søker om boliglån.

Dette betyr at du kan regne med leieinntektene sammen med øvrig inntekt, slik at du får mer i lån, med tanke på hovedregelen om at du kan låne inntil fem ganger årsinntekten din.

NRK illustrerer endringene med følgende eksempel:

  • Hvis du tjener 500.000 kroner i året, samt har leieinntekter på 100.000 kroner årlig, kunne du før få 2,5 millioner kroner i lån.
  • kan du, derimot, få tre millioner kroner i lån, ettersom leieinntektene regnes med.

Du lurer kanskje på hvordan lånesøknad med leieinntekter ordnes rent praktisk, hva du bør være oppmerksom på hvis du søker om lån basert på leie og hvordan du finner ut hvor mye du kan ta i leie?

Dinside hjelper deg med å finne svar.

Krever skattefri leieinntekt

Først og fremst må du forsikre deg om at boligen du eier eller ønsker å kjøpe faktisk har mulighet for utleie, enten om det er snakk om ett rom eller en større del av boligens totale areal.

Du må også huske at for at leieinntektene skal kunne regnes med i lånesøknaden, må de være skattefri og stabil over tid for at bankene skal ta hensyn til den.

- For å være skattefri, må utleiedelen være mindre enn halvparten av boligen du bruker selv regnet i utleieverdi, forklarer Morten Andreas Meyer, generalsekretær i Huseiernes Landsforbund.

Dinside har tidligere skrevet om alt du må vite om skatting av utleie.

Tenk over hvor mye du krever i leie

Elin Reitan, forbrukerøkonom i Nordea, sier at banken kan finne ut om det er utleiemuligheter i boligen du vil kjøpe ut fra e-taksten eller prospektet. Dersom du allerede har leieboer, kan du naturligvis legge fra leiekontrakten.

Men, hvordan finner du ut av leieverdien hvis du ikke har kjøpt boligen eller har leieboer ennå? Ofte brukes leieprisene fra Statistisk Sentralbyrå (SSB), svarer Reitan.

Du kan også sjekke hva tilsvarende rom eller utleiedeler i samme område leies ut for på Finn.no, eller forhøre deg med en megler som kjenner leiemarkedet, råder Huseiernes Landsforbund. Dersom boligselger allerede har leid ut deler av boligen, kan du vise til denne leieprisen.

- Gjør du deg avhengig av leieinntekter ved kjøp av bolig, er det viktig at du ikke overvurderer hva du kan ta i leie, advarer Meyer.

Han understreker viktigheten av et velfungerende privat leiemarked, som kan gi et godt tilbud til studenter, pendlere og folk som trenger et sted å bo for en kortere periode.

Kan få lån kun basert på leieinntekter

- Hvis du har stabile og varige leieinntekter, kan det være mulig å få lån kun basert på disse, men dette er mer spesielle tilfeller og vil selvfølgelig være gjenstand for en helhetsvurdering av økonomien din, sier Reitan i Nordea.

Forbrukerøkonomen påpeker videre at hos Nordea regner de alltid bare 75 prisent av leieinntektene med i lånesøknaden, for å ta høyde for atleieforholdet opphører.

Ekstrakostnader, som oppussingsbehov, tas også alltid med i beregningen, legger Reitan til.

DNB sier at dersom kunden deres er avhengig av leieinntekter for at økonomien skal gå rundt, og ikke klarer å få på plass ny leietager hvis leieforholdet opphører, må kunden være forberedt på å selge boligen.

Meyer i Huseiernes Landsforbund mener at når du vil leie ut en del av boligen din, må du huske på hva et leieforhold innebærer. Det gjelder blant annet kontrakt, depositum og lignende.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer