Leier du bolig risikerer du å måtte flytte hvert år!

Den nye husleieloven er på vei. Endringene er mange, og kan slå hardt ut for den som ikke har satt seg inn i reglene. Hvis utleier vil sikre seg markedsleie kan du i verste fall risikere å måtte flytte hvert eneste år. DinSide viser deg veien i lovjungelen.

Leier du bolig risikerer du å måtte flytte hvert år!
Publisert

Den nye husleieloven ventes i praksis å først tre i kraft 1. juli 2000 på grunn av overgangen til år 2000. Det finnes ingen fullstendig oversikt over hvor mange leiligheter, hybler og hus som leies ut i Norge, men det antas at tallet ligger på rundt 420.000. Utleierne er som regel vanlige boligeiere, det er altså "amatørene" som dominerer markedet, og det er derfor viktig å vite hva lovverket sier.

Krav til husrommet

Den nye husleieloven vil gi nye og mer konkrete bestemmelser når det gjelder hvilken tilstand og kvalitet leiligheten eller lokalet skal ha. Utleieren får nå i større grad plikt til å opplyse om mangler og avvik fra vanlig standard, samtidig som leiers undersøkelsesplikt konkretiseres.

Depositum

I dag kan den som leier ut kreve inntil tre måneders forskudd i leie, som sikkerhet for restkrav ved avslutning av leieavtalen. Lovforslaget senker denne fristen til kun en måned.

Reglene om uttak av depositumet innskjerpes også. Depositumet skal alltid stå på sperret konto i leietagers navn. Før kunne utleier inngå en depositum avtale med banken, slik at han kunne ta ut penger til dekke av skader og ubetalt leie, uten leiers samtykke. Dette blir ikke godtatt etter den nye loven. I motsetning til dagens praksis, må leietageren nå akseptere kravet fra utleieren, for at utleieren skal få tilgang til kontoen. I praksis er dette en kraftig styrking av leietagerens stilling. Avviser han kravet kan du som utleier bli presset til å bringe kravet inn for domstolene. Og det kan fort bli dyrt...

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer