Leilighet med høyt boliglån

Også her er det Preben som flytter inn til Kari. I dette eksempelet har imidlertid ikke Kari betalt ned noe særlig på boliglånet.

Publisert
Sist oppdatert
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Karis månedlige utgifter på boliglånet er her på 8.000 kroner i måneden etter skatt. I tillegg kommer selvsagt husleien.

Siden boliglånet er såpass stort har Kari vært påpasselig med å kjøpe en leilighet der husleien er rimelig lav. For eksempelets skyld setter vi husleien i et borettslag til 1.500 kroner, mens fellesutgiftene til en selveierleilighet er på 900 kroner.

I en slik situasjon har nok Kari vært i ferd med å ”bo seg i hjel”. Etter å ha betalt de faste boutgiftene, har hun ikke hatt mye lommepenger igjen.

DinSide anbefaler her at Preben kjøper seg inn i leiligheten, og at samboerparet dermed blir sameiere.

Dersom paret ennå ikke er klare til å ta dette skrittet, vil Kari fortsatt være eneeier av leiligheten.

Hvis begge tjener omtrent like mye

Da vil nok det mest rettferdige være at Prebens andel av husleien tilsvarer 50% av markedsleien i et tilsvarende boligområde.

La oss si at dette er en to-roms leilighet sentralt beliggende i Oslo. For en tilsvarende leilighet i samme område ligger leieprisen på 9.000 kroner per måned.

Dersom Peder betaler 50% av dette beløpet vil hans husleie utgjøre 4.500 kroner, mens Kari betaler det resterende. Det vil si 5.000 kroner dersom det er en borettslagsleilighet, eller 4.400 kroner dersom hun eier en selveierleilighet.

Vi ser her at Karis økonomiske situasjon vil bli vesentlig forbedret, men også for Peder vil denne løsningen være gunstig.

Store lønnsforskjeller

Dersom den ene tjener vesentlig mer enn den andre parten, kan derimot lønnsvinnerens andel av boutgiftene økes.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer