Leiligheten er delvis nedbetalt

Preben flytter inn til Kari. Kari har nedbetalt deler av leiligheten, og det gjenstående boliglånet er på 500.000 kroner.

Publisert
Sist oppdatert
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Kari har fremdeles ganske høy gjeld på grunn av boliglånet. I tillegg kommer husleie til borettslag eller sameie.

Den enkle metoden er her å la Preben betale halvparten av markedsleien på tilsvarende leiligheter i området. Er ikke denne summen høy nok til å dekke husleien, tar Kari det resterende – i tillegg til å betjene boliglånet.

Dersom boligen for eksempel er beheftet med mye fellesgjeld, vil imidlertid en annen løsning være minst like interessant:

Høye fellesutgifter i borettslaget

Vi forutsetter her at Karis leilighet ligger i et borettslag som har høy fellesgjeld. La oss si at husleien, inkludert avdrag på fellesgjelden, er på 3.500 kroner per måned.

I tillegg kommer Karis boliglån. Lånet er innenfor 80% av lånetakst, og de månedlige betalingene ligger på rundt 4.200 kroner. Fratrukket skattefordelen på 28 prosent utgjør beløpet cirka 3.000 kroner.

Dersom Preben og Kari tjener omtrent like mye, kan det være naturlig at Preben betaler hele husleien til borettslaget, mens Kari tar selve boliglånet.

Justeringer kan gjøres dersom den ene parten tjener vesentlig mer enn den andre.

Lave fellesutgifter

Dersom vi i stedet forutsetter at Kari har kjøpt en selveierleilighet, vil husleien ofte være lav, for eksempel 1.200 kroner.

Dersom Preben her kun betaler de faste månedsutgiftene vil han bo svært billig, mens Kari med sine 3.000 kroner i boliglån vil betale 1.800 kroner mer enn Preben.

I en slik situasjon bør man derfor se på den enkeltes lønnsinntekt.

Kari tjener mest. Tjener Kari vesentlig mer enn Preben er det mye som taler for en slik løsning. Det er hennes leilighet, og for hvert avdrag stiger hennes boligformue. Også for Preben vil dette være en god løsning Han slipper unna med lavere boutgifter enn om han alene skulle ha leid en tilsvarende leilighet på det åpne markedet.

Preben tjener mest. Er det derimot Preben som er lønnsvinneren i forholdet, la oss si at han er eiendomsmegler, mens Kari er sykepleier, vil denne løsningen kunne bli noe skjev.

I slike situasjoner er det derfor mye som tyder på at Preben bør betale halvparten av vanlig markedsleie i området. Kari vil en slik løsning få en bedre økonomi, mens Preben fremdeles vil måtte betale mindre enn på det åpne markedet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer