Leiligheten er delvis nedbetalt

Preben flytter inn til Kari. Kari har nedbetalt deler av leiligheten, og det gjenstående boliglånet er på 500.000 kroner.

Publisert
Sist oppdatert

Kari har fremdeles ganske høy gjeld på grunn av boliglånet. I tillegg kommer husleie til borettslag eller sameie.

Den enkle metoden er her å la Preben betale halvparten av markedsleien på tilsvarende leiligheter i området. Er ikke denne summen høy nok til å dekke husleien, tar Kari det resterende – i tillegg til å betjene boliglånet.

Dersom boligen for eksempel er beheftet med mye fellesgjeld, vil imidlertid en annen løsning være minst like interessant:

Høye fellesutgifter i borettslaget

Vi forutsetter her at Karis leilighet ligger i et borettslag som har høy fellesgjeld. La oss si at husleien, inkludert avdrag på fellesgjelden, er på 3.500 kroner per måned.

I tillegg kommer Karis boliglån. Lånet er innenfor 80% av lånetakst, og de månedlige betalingene ligger på rundt 4.200 kroner. Fratrukket skattefordelen på 28 prosent utgjør beløpet cirka 3.000 kroner.

Dersom Preben og Kari tjener omtrent like mye, kan det være naturlig at Preben betaler hele husleien til borettslaget, mens Kari tar selve boliglånet.

Justeringer kan gjøres dersom den ene parten tjener vesentlig mer enn den andre.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer