Leiligheten er helt nedbetalt

Preben flytter inn til Kari, som på grunn av forskudd på arv ikke har noe gjenstående lån på leiligheten sin.

Publisert
Sist oppdatert
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Her er samboerne i en meget gunstig situasjon, med svært lave boutgifter. Føler partene at de har råd til det, kan de velge ikke å dele på selve boligutgiftene.

Paret vårt har likevel bestemt at Preben skal betale en viss husleie.

Grovt sagt er det to hovedmåter å bestemme denne på:

  • A) Halvparten av markedsleie på stedet.
  • B) Halvparten av eierens boutgifter. Det vil si 50 prosent av husleie til borettslag eller sameie samt kommunale avgifter.
Markedsleien (alt. A) tilsvarer leieprisen for liknende boliger i samme strøk. Dersom det er lite utleieaktivitet i nabolaget, kan dere eventuelt kontakte en eiendomsmegler og be om råd.

Husk likevel at markedsleien i populære boområder ofte er høy. Når Kari ikke har noe boliggjeld å betjene, vil vi kunne få en situasjon der Kari faktisk vil tjene penger på la Preben flytte inn.

Begge tjener omtrent like mye

Dersom Kari og Preben har like lav eller høy inntekt vil det mest rettferdige være at de splitter alle utgiftene i to etter alternativ B).

Den ene tjener mer enn den andre

Dersom Preben tjener vesentlig mer enn Kari, kan imidlertid alternativ A) være et bedre alternativ.

Da vil Preben uansett betale mindre enn om han alene skulle ha leid en tilsvarende leilighet på det åpne markedet. Med denne løsningen vil også Kari få mer å rutte med.

Er det derimot Kari som tjener mer enn Preben, vil vi igjen anbefale alternativ B).

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer