Lengre ventetid hos dameleger

Velg mannlig fastlege om du vil ha time raskt.

Kvinner vil ha kvinnelige leger. Kanskje godtar de lengre ventetid fordi det er vanskelig å finne ny, kvinnelig lege, foreslår forsker i ny analyse. Foto: Colourbox
Kvinner vil ha kvinnelige leger. Kanskje godtar de lengre ventetid fordi det er vanskelig å finne ny, kvinnelig lege, foreslår forsker i ny analyse. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I en ny analyse av Jon Erik Finnvold publisert i Tidsskrift for Den norske legeforening, viser det seg at du må vente lenger for å få time til legen dersom fastlegen din er en kvinne, fremfor en mann.

Mens mannlige leger med kort pasientliste gir pasientene kortere ventetid, skjer ikke det samme hos kvinnelige leger med kort pasientliste. Kvinnelige fastleger med lange pasientlister betyr lang ventetid for pasientene, mens mannlige fastleger med like lang pasientliste ikke påvirker pasientene på samme måte.

Dette ifølge en melding fra Statistisk Sentralbyrå. Dataene for analysen er hentet fra SSBs Levekårspanel fra 2003, og omfatter 5.000 deltakere.

Så lett dumper du fastlegen

Kvinner vil ha kvinnelige leger

Kun tre av ti fastleger er kvinner, men kvinner foretrekker gjerne kvinnelige leger. Dette medfører at kvinnelige fastleger har 62 prosent kvinnelige pasienter, mens kvinneandelen hos mannlige fastleger er 47 prosent. Kvinner er også oftere hos legen og mottar flere tjenester enn hva menn gjør, ifølge Finnvolds analyse i Tidsskrift for Den norske legeforening.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer