Lengre ventetid hos dameleger

Velg mannlig fastlege om du vil ha time raskt.

Kvinner vil ha kvinnelige leger. Kanskje godtar de lengre ventetid fordi det er vanskelig å finne ny, kvinnelig lege, foreslår forsker i ny analyse. Foto: Colourbox
Kvinner vil ha kvinnelige leger. Kanskje godtar de lengre ventetid fordi det er vanskelig å finne ny, kvinnelig lege, foreslår forsker i ny analyse. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I en ny analyse av Jon Erik Finnvold publisert i Tidsskrift for Den norske legeforening, viser det seg at du må vente lenger for å få time til legen dersom fastlegen din er en kvinne, fremfor en mann.

Mens mannlige leger med kort pasientliste gir pasientene kortere ventetid, skjer ikke det samme hos kvinnelige leger med kort pasientliste. Kvinnelige fastleger med lange pasientlister betyr lang ventetid for pasientene, mens mannlige fastleger med like lang pasientliste ikke påvirker pasientene på samme måte.

Dette ifølge en melding fra Statistisk Sentralbyrå. Dataene for analysen er hentet fra SSBs Levekårspanel fra 2003, og omfatter 5.000 deltakere.

Så lett dumper du fastlegen

Kvinner vil ha kvinnelige leger

Hva er verst?

Hva er verst - å vente lenge for å få time, eller lang ventetid på venterommet? (Avsluttet)
Begge deler er like ille(39%)
Lang ventetid på venterommet(28%)
Lang ventetid for å få time(27%)
Jeg ser ikke problemet(6%)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Kun tre av ti fastleger er kvinner, men kvinner foretrekker gjerne kvinnelige leger. Dette medfører at kvinnelige fastleger har 62 prosent kvinnelige pasienter, mens kvinneandelen hos mannlige fastleger er 47 prosent. Kvinner er også oftere hos legen og mottar flere tjenester enn hva menn gjør, ifølge Finnvolds analyse i Tidsskrift for Den norske legeforening.

Det har vært diskutert om kvinnelige fastleger dermed er utsatt for et større arbeidspress enn sine mannlige kolleger. Tidligere undersøkelser har vist at kvinnelige, allmennpraktiserende leger bruker lenger tid på konsultasjonene og tar flere prøver.

Slik får du hjelp når fastlegen er på ferie

Holder seg til arbeidstiden

Finnvold fremsetter flere mulige forklaringer for hvorfor det er slik at ventetiden hos kvinnelige fastleger er lengre enn hos mannlige fastleger. En mulighet er at de kvinnelige pasientene godtar den lange ventetiden fordi de ikke ønsker å bytte til en mannlig fastlege, og det kanskje er vanskelig å finne en ny kvinnelig fastlege.

Kvinnelige praksiser er kanskje mindre fleksible, og når kvinnelige fastleger gjennomgående har færre pasienter på listene sine, kan det ifølge Finnvolds analyse tolkes som et bevisst valg for å kompensere for et høyere arbeidspress.

Kortere pasientlister hos kvinnelige fastleger kan også bety at deltidsarbeide er mer utbredt blant kvinnelige fastleger enn blant mannlige, og at kvinnene helst holder seg til regulær arbeidstid.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer