Leppe-piercing kan krympe tannkjøttet

Å ha en piercing i leppa er farlig for tannkjøttet og kan føre til at det trekker seg nedover tennene, advarer tannleger.

Publisert
Sist oppdatert

Jo lengre folk bruker piercingen, jo lengre trekker tannkjøttet seg tilbake, viser en studie av 58 piercede personer gjort av forskere fra Ohio State University.

Forskerne sier folk med leppe-piercing har mye høyere risiko for få en tilbaketrekning av tannkjøttet enn folk som ikke har piercing.

Tilbaketrekking av tannkjøttet er satt i sammenheng med tannkjøttsykdom, som kan føre til at ellers friske tenner faller ut.

Da forskerne undersøkte de unge personenes munner fant de ut at tannkjøtt-tilbaketrekkingen var mer enn dobbelt så alvorlig hos de med piercing sammenlignet med de uten piercing.

Doktor Dimitris Tatakis presenterte resultatene på en konferanse arrangert av International & American Association for Dental Research.

Professor Jimmy Steele fra Newcastle University's Dental School i England sier til BBC at folk som har, eller vurderer å få, en leppe-piercing bør tenke på disse resultatene.

- Metallet på dobben gnir på tannkjøttet, og fører til at det trekker seg tilbake. Så snart det har skjedd vil du ikke få tannkjøttet tilbake. I tillegg blir det ofte vanskeligere å rengjøre, og derfor øker risikoen for tannkjøttsykdom i fremtiden.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer