Depositum

Les dette før du leier ut

Ekspertene svarer på spørsmål om depositum dersom du skal leie eller leie ut bolig.

LEIEBOLIG: Skal du leie bolig, anbefaler ekspertene at du og utleier blir enige om innbetaling av et depositum for leieperioden, men det er ikke bare å gi pengene i hånden til utleier. Dere bør nemlig gjøre det ordentlig. Foto: Shutterstock/NTB Scanpox.
LEIEBOLIG: Skal du leie bolig, anbefaler ekspertene at du og utleier blir enige om innbetaling av et depositum for leieperioden, men det er ikke bare å gi pengene i hånden til utleier. Dere bør nemlig gjøre det ordentlig. Foto: Shutterstock/NTB Scanpox. Vis mer
Publisert

Skal du leie ut bolig, bør du få leietakeren til å betale inn et depositum for leieperioden. Å ikke betale inn depositum er én av de sju vanligste leieboligfellene.

Hvorfor er dette depositumet så viktig? Hvordan bør leieboer og utleier ordne depositumsbetalingen, og hvem har krav på rentene når depositumet skal tilbakebetales til leietakeren?

Dette er noen av spørsmålene to eksperter svarer på videre i saken.

Sikkerhetsnett

Depositum skal fungere som en sikkerhet for utleier, eksempelvis for skader i utleieboligen, ubetalt leie eller andre utgifter.

- Avtale om depositum gjøres som regel samtidig som dere inngår avtale om leie, og dere kan ikke gjøre en slik avtale etter at leieavtalen er inngått, sier forbrukerøkonom Eva Sørmo i Norsk Familieøkonomi til Dinside.no.

- Hvis leieforholdet fortsetter uten depositum, mangler utleier sikkerhet dersom leiligheten blir skadet i løpet av leieperioden, sier juridisk seniorrådgiver Thomas Iversen i Forbrukerrådet.

Normalt vil utleier kreve depositum og husleie før nøkkel overleveres til leietaker. Størrelsen på depositumet kan være alt fra én til flere månedsleier.

Korrekt konto

- Depositumet skal settes på en særskilt bankkonto i leietakers navn, og verken leietaker eller utleier skal kunne ta ut penger fra kontoen på egen hånd, sier Iversen videre.

Utleier kan altså ikke kreve at depositumet skal betales på utleiers egen konto, eller at leietaker skal betale depositumet kontant.

Gebyr for opprettelse av depositumskonto skal betales av utleier, understreker Iversen.

På Finansportalen kan du finne oversikt over de beste depositumskontoene. Per 10. september 2019 er dette de ti beste kontoene for et innskudd på 30.000 kroner for en 20-åring:

Foto: skjermdump.
Foto: skjermdump. Vis mer

Den beste depositumskontoen har Skue Sparebank med rente på én prosent og avkastning på 300 kroner etter ett år, mens i bunn finner vi Hegra Sparebank med både null i rente og avkastning.

Rentene til den rette

De fleste depositumskontoene på Finansportalen har, derimot, renter og avkastning. Men, når depositumet tilbakebetales til leietaker ved leieforholdets slutt, hvem skal da ha rentene?

- Renter på depositumskontoen går alltid til leietaker, svarer Sørmo i Norsk Familieøkonomi.

Dermed skader det slett ikke å ha god rente på depositumskontoen.

Det finnes imidlertid ett unntak: Hvis det er snakk om leie av en studentbolig kan det avtales at rentene tilfaller utleieren, noe som studentsamskipnadene gjerne gjør, ifølge Iversen i Forbrukerrådet.

Gode og dårlige grunner til å holde igjen

Når leieforholdet oppfører kan utleier holde tilbake depositumet for manglende husleiebetaling, at rommet ikke er rengjort eller det er skadet ut over normal slitasje. Vanlig vedlikehold som bør forventes etter x antall år, gir dermed ikke grunnlag for å holde tilbake depositum.

- Utleier og leietaker må bli enige om fordeling av depositumet, banken kan bare utbetale pengene dersom det samtykkes fra begge parter. Skal utleier kreve inn depositum for ubetalt leie, må han kunne dokumentere at leietaker er skyldig disse pengene, sier forbrukerøkonom Sørmo.

Når leieforholdet opphører, kan leietaker kreve pengene tilbakebetalt ved å sende krav til banken, hvorpå banken varsler utleier.

Hvis utleier uten gyldig grunn ikke betaler tilbake depositumet, må leietaker klage skriftlig til banken. Banken skal da skriftlig varsle utleieren om kravet, og opplyse om at beløpet vil bli utbetalt til leietaker hvis utleieren ikke dokumenterer å ha reist søksmål innen fem uker etter at varselet ble mottatt, framholder Iversen i Forbrukerrådet.

Utleier kan dokumentere søksmål ved å legge fram kopi av forliksklage eller kopi av klage til Husleietvistutvalget (HTU).

- Mottar ikke banken dokumentasjon innen fristen, skal banken utbetale beløpet til leietakeren, avslutter Ivesen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer