Depositum

Les dette før du leier ut

Ekspertene svarer på spørsmål om depositum dersom du skal leie eller leie ut bolig.

LEIEBOLIG: Skal du leie bolig, anbefaler ekspertene at du og utleier blir enige om innbetaling av et depositum for leieperioden, men det er ikke bare å gi pengene i hånden til utleier. Dere bør nemlig gjøre det ordentlig. Foto: Shutterstock/NTB Scanpox.
LEIEBOLIG: Skal du leie bolig, anbefaler ekspertene at du og utleier blir enige om innbetaling av et depositum for leieperioden, men det er ikke bare å gi pengene i hånden til utleier. Dere bør nemlig gjøre det ordentlig. Foto: Shutterstock/NTB Scanpox. Vis mer
Publisert

Skal du leie ut bolig, bør du få leietakeren til å betale inn et depositum for leieperioden. Å ikke betale inn depositum er én av de sju vanligste leieboligfellene.

Hvorfor er dette depositumet så viktig? Hvordan bør leieboer og utleier ordne depositumsbetalingen, og hvem har krav på rentene når depositumet skal tilbakebetales til leietakeren?

Dette er noen av spørsmålene to eksperter svarer på videre i saken.

Sikkerhetsnett

Depositum skal fungere som en sikkerhet for utleier, eksempelvis for skader i utleieboligen, ubetalt leie eller andre utgifter.

- Avtale om depositum gjøres som regel samtidig som dere inngår avtale om leie, og dere kan ikke gjøre en slik avtale etter at leieavtalen er inngått, sier forbrukerøkonom Eva Sørmo i Norsk Familieøkonomi til Dinside.no.

- Hvis leieforholdet fortsetter uten depositum, mangler utleier sikkerhet dersom leiligheten blir skadet i løpet av leieperioden, sier juridisk seniorrådgiver Thomas Iversen i Forbrukerrådet.

Normalt vil utleier kreve depositum og husleie før nøkkel overleveres til leietaker. Størrelsen på depositumet kan være alt fra én til flere månedsleier.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer