- Let i skuffer og skap etter gamle mobiltelefoner

Elektronikkbransjen tror nordmenn har enorme verdier liggende bortgjemt i skuffer og skap.

Gamle mobiler kan bli til nye, men bare hvis du selv leverer dem til gjenvinning. Foto: Per Ervland
Gamle mobiler kan bli til nye, men bare hvis du selv leverer dem til gjenvinning. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Give it to me! Jeg vil ha inn alle mobiltelefoner som ikke er i bruk, som du ikke har bruk for, som ikke er reservetelefoner, men som ligger i skuffer og skap!

Det er oppfordringen fra sjefen for Stiftelsen Elektronikkbransjen, Synnøve Bjørke. Hun ønsker at sin egen bransje, samt forbrukerne selv skal ta et ansvar for å få inn gammel elektronikk som vanligvis støver ned, eller legges i feil søppelkasse.

- Undersøkelser viser at åtte av ti nordmenn lagrer mobiltelefoner hjemme. Vår bransje vil ha dem tilbake igjen, slik at vi kan lage nye mobiler ut av dem, sier Bjørke til DinSide.

NY MOBIL? Sjekk hvilke mobiler DinSide anbefaler akkurat nå

Gullgruve

Gamle mobiler består av en aldri så liten gullgruve som kan benyttes igjen når nye mobiler og annet elektrisk utstyr skal produseres.

- I hver mobiltelefon er det mange edle metaller, blant annet gull. Legger vi alt gullet i alle bortgjemte telefoner sammen, regner vi med at det finnes 110 kilo gull som støver ned i skuffer og skap hos nordmenn.

Hun sier det er veldig viktig for bransjen at dette ikke kastes.

- Vi er veldig gode til å samle inn elektrisk rot, som vaskemaskiner og liknende, mens småelektronikk ofte går i søpla med matavfallet - og dermed bidrar til forurensing, sier Bjørke.

Administrerende direktør Synnøve Bjørke i Stiftelsen Elektronikkbransjen Foto: Elektronikkbransjen
Administrerende direktør Synnøve Bjørke i Stiftelsen Elektronikkbransjen Foto: Elektronikkbransjen Vis mer


Slik gjenvinner du

Har du begynt ryddesjauen, er det bare å ta med de gamle elektriske produktene til nærmeste elektronikkforretning. El:etikk er en nettside opprettet av Eletikk-utvalget, som ble nedsatt på initiativ av statsråd Audun Lysbakken i november 2009. Nettsiden har følgende tre tips til deg som har lyst til å bidra til et bedre miljø ved å leve inn gamle mobiler og annen elektronikk:

  • Mobiler kan leveres inn til forsvarlig gjenvinning hos alle som selger mobiltelefoner, eller til kommunale gjenvinningstasjoner rundt omkring i Norge.
  • Innlevering trenger ikke å skje i den samme butikken hvor du kjøpte mobilen - alle elektronikkforhandlere plikter å ta imot den type utstyr de selv selger.
  • Forhandlere er ikke like flinke til å informere om at de tar imot elektronisk avfall gratis i sin butikk, og det varierer om de har satt opp gjenvinningspunkter i butikkene. Men de har like fullt plikt til å ta imot, så forbrukere kan levere gjenvinnings-elektronikken direkte til betjeningen hvis det mangler kasser.

Hvor mange hårfønere har du?

Oppfordringen om å returnere gammel elektronikk gjelder selvsagt ikke bare mobiltelefoner. Tall fra Elektronikkbransjen viser for eksempel at det selges store mengder velværeprodukter hvert år, og mange av disse blir nok liggende i ubrukt i skuffen.

- Hvert år selges det uhorvelig mengder produkter som skal gjøre oss pene, men det er en grense for hvor mange hårfønere og rettetenger en trenger. Det må jo ligge mange slike produkter i hjemmene som aldri blir brukt, sier Bjørke.

Føler du deg truffet, er det bare én ting å gjøre:

- Du må levere de inn. Elektronikkhandelen tar i mot slike produkter gratis, forklarer Bjørke.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer