Leter etter østrogen-fordeler

Forskere som håper å finne noen fordeler med østrogenbehandling skal undersøke om det kan beskytte unge kvinner mot hjertesykdommer.

Publisert
Sist oppdatert

Vegar K. Vatn

Østrogen ble rutinemessig utskrevet til kvinner da de kom i overgangsalderen for å minske ubehagelige symptomer og beskytte mot hjertesykdommer og benskjørhet.

Men i juli 2002 ble kvinner som tok østrogen og progestin bedt om å gå til legen og vurdere å avbryte behandlingen på grunn av økt risiko for slag og noen typer kreft. En senere studie viste også at østrogenbehandling kan øke risikoen for alzheimers, og i mars stanset amerikanske helsemyndigheter en undersøkelse med kvinner som fikk østrogenbehandling da de fant ut at pillene økte økte risikoen for slag.

Søndag skrev nyhetsbyrået Reuters at en gruppe forskere fra Kronos Longevity Research Institute i Phoenix skal se på effekten av østrogenbehandling for kvinner som nettopp er kommet i overgangsalderen.

- Deltagerne i studien som ble stanset hadde en gjennomsnittsalder på 62,7 år, men de aller fleste kvinner starter østrogenbehandlingen når de er mye yngre - så snart de får symptomer på overgangsalderen, sier forskerne.

Amerikanske helsemyndigheter sier at mange kvinner fremdeles kan vurdere østrogenbehandling for å redusere de verste symptomene på overgangsalderen, som hetetokter og seksuelle effekter. Men de råder kvinnene til å ta den laveste dosen tilgjengelig og i en så kort periode som mulig.

Forskerne, blant annet noen som jobbet med undersøkelsen som ble stoppet, planlegger å undersøke 720 kvinner fra 40 til 55 år. Noen av dem vil få placebo.

Forskerne vil særlig se på risikoen for hjertesykdommer. Arteriene vil bli undersøkt med ultralyd og CAT-skanninger for å se om de blir tykkere i perioden kvinnene tar hormonene.

- Det er mye data som tyder på at østrogen er bra tidlig og dårlig sent, sier doktor Mitchell Harman, som leder instituttet.

- Det er ingen beviser for at kvinner som nettopp er kommet i overgangsalderen og tar østrogen øker risikoen for hjertesykdommer, sier han.

Forskerne skal også se på kvinner som får østrogen som et implant, ikke som piller.

- Denne metoden kan være sikrere siden østrogenet da ikke kommer til leveren i høye konsentrasjoner, og det er vist at det ikke tetter til blodårene, sier doktoren.

Følg debatten: [Kvinnehelse]

 

Mozon.no, 19.04.2004

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer