Leter etter østrogen-fordeler

Forskere som håper å finne noen fordeler med østrogenbehandling skal undersøke om det kan beskytte unge kvinner mot hjertesykdommer.

Publisert
Sist oppdatert

Vegar K. Vatn

Østrogen ble rutinemessig utskrevet til kvinner da de kom i overgangsalderen for å minske ubehagelige symptomer og beskytte mot hjertesykdommer og benskjørhet.

Men i juli 2002 ble kvinner som tok østrogen og progestin bedt om å gå til legen og vurdere å avbryte behandlingen på grunn av økt risiko for slag og noen typer kreft. En senere studie viste også at østrogenbehandling kan øke risikoen for alzheimers, og i mars stanset amerikanske helsemyndigheter en undersøkelse med kvinner som fikk østrogenbehandling da de fant ut at pillene økte økte risikoen for slag.

Søndag skrev nyhetsbyrået Reuters at en gruppe forskere fra Kronos Longevity Research Institute i Phoenix skal se på effekten av østrogenbehandling for kvinner som nettopp er kommet i overgangsalderen.

- Deltagerne i studien som ble stanset hadde en gjennomsnittsalder på 62,7 år, men de aller fleste kvinner starter østrogenbehandlingen når de er mye yngre - så snart de får symptomer på overgangsalderen, sier forskerne.

Amerikanske helsemyndigheter sier at mange kvinner fremdeles kan vurdere østrogenbehandling for å redusere de verste symptomene på overgangsalderen, som hetetokter og seksuelle effekter. Men de råder kvinnene til å ta den laveste dosen tilgjengelig og i en så kort periode som mulig.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer