Lett er farlig fett

Spiser du mye lettprodukter legger du raskere på deg, mener amerikanske forskere. Norske eksperter strides.

Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com
Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er forskere ved Purdue Universitetet i West Lafayette, Indiana, som har funnet at rotter som blir foret med mat tilsatt kunstig søtningsstoff spiser mer og legger raskere på seg enn rotter som får vanlig sukker i maten.

- Når man spiser sukker, forbereder kroppen seg på å ta imot kalorier. Så når man spiser kunstig sukker hvor kaloriene uteblir, blir kroppen forvirret, og det kan føre til at man overspiser, skriver lederne av studien, Susan Swithers og Terry Davidson i sin forskningsrapport som er publisert i Behavioral Neuroscience.

- Vi skjønner at dette kan virke motstridende for ernærings- og kostholdseksperter som har anbefalt lett-varianter fremfor sukkerholdige produkter i kampen mot overvekt, innrømmer forskerne. Les også: Lett i Norge – fett i Sverige

- Liten effektAnne-Marie Aas er klinisk ernæringsfysiolog ved Aker Universitetssykehus. Hun tror ikke søtningsstoffene har så stor effekt på mennesker som hos dyr.

- Jeg har hørt om lignende forsøk, der insulinproduksjonen hos rottene økte når de ble foret med kunstig søtningsstoff. Problemet er imidlertid at man ikke har funnet dette når man har gjort tilsvarende forsøk på mennesker, sier hun til DinSide Helse.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer