Lett er farlig fett

Spiser du mye lettprodukter legger du raskere på deg, mener amerikanske forskere. Norske eksperter strides.

Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com
Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Det problematiske ved kunstig sukker er at kroppen rett og slett blir lurt.


Det er forskere ved Purdue Universitetet i West Lafayette, Indiana, som har funnet at rotter som blir foret med mat tilsatt kunstig søtningsstoff spiser mer og legger raskere på seg enn rotter som får vanlig sukker i maten.

- Når man spiser sukker, forbereder kroppen seg på å ta imot kalorier. Så når man spiser kunstig sukker hvor kaloriene uteblir, blir kroppen forvirret, og det kan føre til at man overspiser, skriver lederne av studien, Susan Swithers og Terry Davidson i sin forskningsrapport som er publisert i Behavioral Neuroscience.

- Vi skjønner at dette kan virke motstridende for ernærings- og kostholdseksperter som har anbefalt lett-varianter fremfor sukkerholdige produkter i kampen mot overvekt, innrømmer forskerne.

Les også: Lett i Norge – fett i Sverige

- Liten effekt
Anne-Marie Aas er klinisk ernæringsfysiolog ved Aker Universitetssykehus. Hun tror ikke søtningsstoffene har så stor effekt på mennesker som hos dyr.

- Jeg har hørt om lignende forsøk, der insulinproduksjonen hos rottene økte når de ble foret med kunstig søtningsstoff. Problemet er imidlertid at man ikke har funnet dette når man har gjort tilsvarende forsøk på mennesker, sier hun til DinSide Helse.

Når insulinnivået i kroppen øker, faller blodsukkeret, og man må spise og/eller drikke for å få blodsukkeret i balanse igjen.

Les også: Ufarlig med søtstoffer

- Man tror at søtningsstoffer påvirker insulinproduksjonen i kroppen, men jeg tror effekten er veldig liten. I studier på mennesker har man sett at kaloriinntaket ble mindre som følge av å velge lettvarianter fremfor sukkerholdige produkter.

Aas mener kunstige søtningsstoffer er et godt alternativ for diabetikere og for de som ønsker å gå ned i vekt.

- Søtningsmidlene som er i bruk i dag er jo veldig godt utprøvd, og man skal opp i ganske store mengder før det blir helsefarlig. Men man skal selvfølgelig ikke overdrive inntaket av lettbrus og lignende produkter. Vann er fremdeles det beste alternativet, understreker hun.

Les også: Helsefarlig lettbrus

- Kroppen blir lurt
Ifølge kostholdsekspert og foredragsholder Kenn Hallstensen bør man som en hovedregel unngå kunstige søtningsstoffer.

Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com
Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com Vis mer

- Det problematiske ved kunstig sukker er at kroppen rett og slett blir lurt. Kroppen får et signal om at det kommer noe søtt, og det fører til blodsukkerfall som igjen øker matinntaket, sier han til DinSide Helse.

- Problemet er størst hos de som har problemer med vekten eller sliter med ustabilt blodsukker. Hos personer med god insulinfølsomhet, som for eksempel slanke, trente personer, vil blodsukkerfallet bli lite, mens det derimot ofte vil være større på overvektige eller innaktive personer.

Hallstensen anbefaler å velge naturlig søtning som Erytriol og Xylitol fremfor kunstige søtningsstoffer. Og det hvite, raffinerte sukkeret får ikke noe bedre skussmål enn de kunstige alternativene av kostholdseksperten.

Les også: Blir vi syke av sukker?


- Unaturlig høyt inntak

- Sukker og søtsaker kan være veldig avhengighetsdannende, selv om et visst søtsug ligger nedfelt i genene våre. Men det er også en vanesak som til dels er tillært fra et unaturlig høyt inntak av hvitt sukker, raffinerte karbohydrater og kunstige søtningsstoffer fra barnestadiet, sier han.

Ved å spise og drikke mye søtt, uansett type søtning, opprettholder man et kunstig behov for søte matvarer, ifølge Hallstensen.

- Når det gjelder raffinerte sukkertyper så tilfører det kroppen mye tom energi, som igjen kan resultere i blant annet nedsatt forbrenning, overvekt og diabetes type 2. Samtidig fungerer hvitt sukker som en mineral- og vitaminrøver, som øker sjansen for tannsykdommer, beinskjørhet og psykiske lidelser, fremholder han.

Les også: Supersukker kan gi kreft

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer