Letter nesa - og lommeboka ...

Store prisforskjeller på forkjølelseshjelp - velg butikk med omhu.

Det er dyrere å snyte seg i papir fra Narvesen, enn fra Rema 1000 ... Foto: Per Ervland
Det er dyrere å snyte seg i papir fra Narvesen, enn fra Rema 1000 ... Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vil du betale 69,90 kroner eller 43,90 kroner for en sprayflaske med Otrivin? Du kan slippe enda billigere unna ved å velge et mindre kjent produkt. Sprayen Xolin, et alternativ til Otrivin, koster 39,90 kroner.

Store prisforskjeller - se alle prisene nederst i artikkelen

Slik holder du deg frisk i vinter

Mest populære

Forkjølelsessesongen er over oss for fullt, og mange ser seg nødt til å lette de verste symptomene med legemidler som Paracet og Otrivin.

Paracetamol og xylometaxolin er blant de mest solgte reseptfrie legemidlene i Norge i dag. Paracetamol er et virkestoff mot smerter, som finnes i produkter som Paracet, Pamol, Pinex og flere andre tilsvarende produkter. Xylometaxolin er virkestoffet som bidrar til å lette trykket i tette neser, og det finnes i produkter som Otrivin, Naso, m.fl.

Paracet og Otrivin troner på toppen av listen over reseptfrie legemidler i Norge med høyest omsetning i 2007, med Paracet på førsteplass og Otrivin på 2. plass.

Store prisforskjeller - se alle prisene nederst i artikkelen

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox Vis mer


Tre nødvendigheter

Vi har pristestet tre "nødvendigheter" for forkjølede sjeler; nesespray, hodepinetabletter og papirlommetørklær. Vi har valgt Otrivin og Paracet som testprodukter, ettersom disse er de mest solgte.

Dette er også de produktene som er mest utbredt i de fleste butikker. Det betyr ikke at dette er de eneste produktene som fungerer; det finnes produkter med de samme virkestoffene, men med mindre kjente merkenavn og med mindre utbredelse. Dette er produkter som du gjerne må på apoteket for å få fatt i, men som ofte er mye gunstigere i pris enn de kjente gamle traverne ...

Bør du holde senga?

Paracetamol er mye mer enn Paracet

- Alle tror at Paracet er ensbetydende med med paracetamol, men det er det ikke, sier Per Kristian Bakkelie, apoteker ved Apotek 1. Originalen heter Tylenol, og er et amerikansk produkt, som ikke er inne på det norske markedet. Men vi har til sammen sju forskjellige reseptfrie paracetamolprodukter på det norske markedet, sier apotekeren.

Han forklarer at apoteket kan selge andre paracetamolprodukter, som Pinex, billigere enn det de kan selge Paracet for. Et godt tips om du er i apoteket og skal handle paracetamol - og nesespray-produkter, er å spørre etter den billigere varianten.

Mens du må ut med 32 kroner for Paracet hos Apotek 1, slipper du nemlig unna med 24,90 om du velger den billigste varianten, som heter Paracetamol.

Hva angår hjelp mot tette neser og xylometaxolin-produkter, må du ut med 49,90 kroner for Otrivin, mens Naso koster 41,90 kroner. Hos VitusApotek får vi anbefalt Pinex som et alternativ til Paracet - dette koster 29,90 for en eske med 20 tabletter, mot 33,90 kroner for 20 Paracet-tabletter. Xolin er et billigere alternativ til Otrivin hos VitusApotek, og koster 39,90 kroner mot 49,90 kroner for Otrivin.

Avhengig av nesespray?

Billigalternativene

På samme måte er det store forskjeller innenfor papirlommetørklær. De små pakkene med pent brettede papir er nyttige følgesvenner å ha i lomma, som erstatning for det gode, gamle lommetørkledet ... som vel ikke ligger på hygienetoppen, heller ...

Kleenex og Lambi er kjente merkenavn som produserer papirlommetørklær som vi finner i de fleste butikker, kiosker eller apotek. I prisoversikten er det oppgitt priser på lommetørklær av merket Lambi eller Kleenex.

Hvilket merke det er hos de forskjellige butikkene, kan du se av tabellen. Det har ikke vært mulig å finne det samme produktnavnet i alle butikkene i denne pristesten, men du kan selvsagt se hvilken butikk som selger den billigste og dyreste Kleenexen, og hvilken som selger den billigste og dyreste Lambien.

Når det gjelder papirlommetørklær, finnes det også rimeligere alternativer enn de kjente merkevarene. For eksempel selger Ica lommetørklær av merket Euroshopper, i tillegg til Kleenex - og til en mye billigere penge.

Mens en pakke med åtte lommepakninger med Kleenex balsam koster 21,90 kroner på Ica Supermarked, koster 15 lommepakker med lommetørklær fra Euroshopper 10,90 kroner. Dette blir altså 2,74 per pakke med Kleenex, mot 0,73 kroner per pakke med Euroshopper-tørk. På samme måte selger Kiwi billigere Firstprice-produkter, i tillegg til Lambi, og Rimi selger også Euroshopper i tillegg til Kleenex.

I motsetning til medisinene i testen, er ikke lommetørklærne fra de forskjellige produsentene direkte sammenlignbare. Her vil det være forskjeller i papirkvalitet og mykhet.

Se prisforskjellene
Vi har pristestet Otrivin, Paracetamol og papirlommetørklær (Lambi/Kleenex) hos ti kjedeforretninger, både apotek, butikker, kiosker og bensinstasjon. Og prisforskjellene er store:

Otrivin:
Dyrest: Statoil - 69,90 kroner
Billigst: Ica Supermarked - 43,90 kroner
Prisforskjell: 26 kroner

Paracet:
Dyrest: Statoil - 42 kroner
Billigst: Rema 1000 - 25,50 kroner
Prisforskjell: 16,50 kroner

Papirlommetørklær (Lambi):
Dyrest: Narvesen - 5 kroner per lommepakke
Billigst: Rema 1000 - 1,83 kroner per lommepakke
Prisforskjell per lommepakke: 3,17 kroner

ButikkOtrivinParacetLommetørklær1)Merknad
Apotek149,90322,86Kleenex balsam, koster 22,90 for 8 pk.
VitusApotek49,9033,903,11Kleenex balsam, koster 24,90 for 8 pk.
7-eleven69355Lambi vanlig, kun småpakker.
Narvesen69355Lambi balsam, kun småpakker.
Ica Supermarked43,9025,902,73Kleenex balsam, 21,90 for 8 pk.
Rema 10004425,501,83Lambi balsam koster 11 kr for 6 pk.
Kiwi44,9025,901,98Lambi balsam koster 11,90 for 6 pk.
Rimi44,50262,36Kleenex balsam koster 19 kr for 8 pk.
Meny46,9030,902,74Kleenex balsam koster 21,90 for 8 pk.
Statoil69,90423,65Lambi koster 21,90 for 6 pk.
1) Stykkpris på lommepakke med papirlommetørklær.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer