Lettere å slippe bilavgifter?

Ansatte i firmaer registrert i utlandet kan holde pusten og krysse fingrene de neste månedene. De svært strenge norske reglene for bruk av bil med utenlandske skilter legges nå på bordet til den norske finansministeren av EFTAS overvåkingsorgan, ESA.

Publisert
Sist oppdatert

ESAs henvendelse til Norge går under navnet "letter of formal notice", som er det formelle første rettslige skritt i saker som vurderes i lys av EØS-avtalen. Brevet ble oversendt norske myndigheter onsdag denne uken.

I dag er det generelt ikke tillatt for personer bosatt i Norge å importere og bruke en utenlandsregistrert bil. For å ha rett til avgiftsfri innførsel og midlertidig bruk av utenlandsregistrert motorvogn i Norge, kreves det at man enten har fast oppholdssted utenfor Norge, eller har et klart tidsbegrenset opphold i Norge på under 1-2 år.

ESA fremhever at personer bosatt i landet i praksis er forhindret fra å bruke leiebil registrert i utlandet, selv for korte tidsrom.

Mange klager

Ifølge ESA er det kommet en rekke klager på det strenge norske regelverket. I brevet gis det uttrykk for at reglene representerer brudd på EØS-avtalen.

Dette begrunner ESA som følger:

1. De norske reglene innebærer at et selskap som er etablert i et annet EØS-land forhindres fra å sende ansatte bosatt i Norge på tjenesteoppdrag, dersom det innebærer bruk av firmabil. For å kunne gjøre dette, må det etter dagens regler gis tillatelse til å bruke den utenlandsregistrerte bilen for hvert enkelt oppdrag. ESA skriver at disse prosedyrene er tidkrevende, og er en administrativ belastning.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer