Lettere leasing for private

Privatpersoner får kanskje snart lease bil gjennom arbeidsgiver uten å betale noen fordelsskatt. Et slikt hull finnes allerede, men det kan bli større.

Publisert

Firmabilordning er stadig gunstig for dem som har tilgang til det. Koster firmabilen rett i underkant av 350.000 kroner ny, skal du skattlegges for en fordel på 5,80 kroner pr. kilometer du kjører bilen privat. Likningskontoret antar at du har brukt bilen til og fra jobben og i tillegg kjørt 10.000 kilometer privat. Har du åtte kilometer til jobben, blir dette 13.680 kilometer. Fordelen ved fri bil gir da et tillegg i din vanlige inntekt på 79.344 kroner. Dette beskattes som lønn, og er din marginalskatt 40% får du omtrent 32.000 kroner i økt skatt.

Men da betaler arbeidsgiver vanligvis alle kostnader: Bilen, service, forsikring, drivstoff, årsavgift etc. Har du virkelig brukt bilen 13.680 kilometer privat, utgjør den økte skatten 2,31 kroner pr. kilometer. Det er et billig bilhold i forhold til om du selv kjøpte den samme bilen. Verdifallet på en bil til 350.000 kroner utgjør fort vekk 40.000 kroner i året de to-tre første årene. Med kjørelengen i vårt eksempel, ville bare verdifallet blitt 2,92 kroner kilometeren. Så kommer driften av bilen i tillegg.

Firkantete regler

De fleste arbeidsgivere vil ikke utstyre andre ansatte med firmabiler enn dem som faktisk behøver bil i arbeidet. Men vil ikke arbeidsgiveren betale bilen din, kan du kanskje få til det nest beste: At arbeidsgiver trer inn som den formelle leietaker til en leasingbil. I virkeligheten er det du som leaser, og refunderer alle arbeidsgiverens kostnader.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer